keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kirja-arvio: Uskomaton matka uskovien maailmaan

Kosmologian professori Kari Enqvist hyppää pois mukavuusalueeltaan ja päättää tutustua uskovaisten maailmaan tiedemiehen näkökulmasta käsin. Millaisena näyttäytyy Jumalaan ja korkeampaan voimaan luottavien maailma sellaisen henkilön silmissä, joka ei jaa samaa uskoa? Enqvist päättää tutkia aihetta vierailemalla eri uskonnollisten yhteisöjen luona heidän hengellisissä tilaisuuksissaan Suomessa, mutta myös Turkissa pyörivien dervissin esityksessä. Teosta höystää Enqvistin oma tausta fyysikkona, johon hän peilaa näkemyksiään uskonnoista ja uskovaisista.

Enqvistin pääsanomana tuntuu olevan se, että siinä missä tieteentekijän maailmankuvaa leimaa jatkuva epäily ja halu tieteellisten läpimurtojen kautta löytää uutta tietoa todellisuudesta, on uskovan maailma tavallaan valmis ja epäilyä vailla. Uskova uskoo pyhästä kirjastaan saamaansa ilmoitukseen ja nielee sen kyseenalaistamatta, kun taas tieteessä totuus muuttuu lakkaamatt eikä sitä lopullisessa muodossa ole olemassakaan. Enqvist tarttuu teoksessaan useisiin uskonnollisia yhteisöjä koskeviin ilmiöihin, kuten lapsikasteeseen, kirkollisveroon, luterilaisen kirkon jäsenkatoa ja pohtii, kuinka kirkon vastuualueeseen tähän saakka kuuluneet velvollisuudet voisi jakaa nykyaikaisemmin ja tehokkaammin. Teoksessa päähuomion saakin juuri kristinusko eri suuntauksineen, joskin islamia sivutaan  muutamassa paikoin.

Uskomaton matka uskovien maailmaan on uskovan näkökulmasta ehkä hieman vajavaisesti kirjoitettu. Enqvistin tekemät huomiot ovat teräviä, kieli ja vertauskuvat ovat mielikuvituksella keksittyjä ja hyvin todennäköisesti osa uskonnollisista yhteisöistä on tiukkoja kannassaan. Kuitenkin näkisin, että uskonto ja tiede eivät ole niin ristiriidassa keskenään kuin teoksessa annetaan ymmärtää, varsinkin jo kyse on ei-ääriuskonnollisista suuntauksista. Oman järjen ja harkinnan käyttö on myös uskovalle sallittua, jopa suotavaa. Joka tapauksessa teos on pääpiirteissään asiallinen pohdinta aiheesta ja antaa uskopvallekin mahdollisuuden peilata omia näkemyksiään henkilön kanssa, joka ajattelee asioista toisin.

Tekniset tiedot:
Enqvist, Kari: Uskomaton matka uskovien maailmaan
ISBN: 978-951-0-38972-0
WSOY 2012
Sidottu, 230 s.
Kirjastoluokka: 11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...