keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Amnesty International: Muslimeja syrjitään uskon osoittamisen takia

Syrjinnästä tai ainakin sen epäilyistä muslimien (ja kenties muidenkin uskontoryhmien) osalta on todennäköisesti useimmilla meillä omakohtaista tai ainakin toisen käden kokemusta. Seuraavaksi aiheeseen liittyvä Amnestyn selvitys.

”Musliminaiset eivät saa töitä ja tyttöjä kielletään osallistumasta tavallisille koulutunneille, koska he käyttävät perinteisiä asuja, kuten päähuiveja. Miehiä saatetaan syrjiä islamiin yhdistettävän parran takia”, sanoo Amnesty Internationalin syrjinnän asiantuntija Marco Perolini. ”Ennakkoluulojen kyseenalaistamisen sijaan poliittiset puolueet ja viranomaiset liian usein vetoavat niihin ääniä kalastellakseen.”

Raportti Choice and prejudice: discrimination against Muslims in Europe paljastaa uskontoon perustuvan syrjinnän vaikutuksia muslimien elämään. Raportti keskittyy Belgian, Espanjan, Hollannin, Ranskan ja Sveitsin tilanteisiin. Esimerkiksi Espanjassa, Ranskassa ja Sveitsissä lapsia on kielletty käyttämästä päähuivia tai muita uskontoon tai kulttuuriin kuuluvia asusteita koulussa.
”Uskontoon ja kulttuuriin liittyvien symbolien ja asujen käyttäminen kuuluu ilmaisunvapauteen. Se on osa uskonnonvapautta, ja nämä oikeudet kuuluvat kaikille”, sanoo Marco Perolini.
Belgiassa, Ranskassa ja Hollannissa työnantajilla on oikeus syrjiä työnhakijoita sen perusteella, että uskonnolliset tai kulttuuriset symbolit saattavat häiritä muita työntekijöitä ja asiakkaita tai olla ristiriidassa yrityksen imagon tai neutraaliuden kanssa. Käytäntö on selvästi EU:n syrjinnän kieltävän lainsäädännön vastainen. ”EU:n lainsäädäntö, joka kieltää työntekijöiden syrjinnän uskonnon perusteella, tuntuu olevan hampaaton Euroopassa, jossa erityisesti ulkomailta muuttaneiden musliminaisten työttömyysaste on korkeampi kuin muiden”, Marco Perolini muistuttaa.

Yksi uskonnonvapauden perusasioista on oikeus paikkaan, jossa harjoittaa uskontoa. Tämä oikeus on kuitenkin joissakin Euroopan maissa muslimeilta kielletty. Esimerkiksi Sveitsissä minareettien rakentaminen on kiellettyä, ja Espanjan Kataloniassa monien muslimien täytyy rukoilla ulkona, koska rukoushuoneissa ei ole tilaa kaikille eikä uusien rakentamiseen ole saatu lupaa.
”Monissa Euroopan maissa on vallalla käsitys, että islam ja muslimit ovat okei niin kauan, kun ne eivät ole liian näkyviä. Tämä asenne synnyttää ihmisoikeusloukkauksia ja tulee haastaa”, sanoo Marco Perolini.

Artikkelin yhteydessä on myös siinä viitattu selvitys PDF-muodossa.

1 kommentti:

  1. Tuo asenne, että islam on okei, kunhan se ei sitten ulkopuolisille juuri näy, kunhan sen pitää omana tietonaan, on tullut minullekin tutuksi. Eli oikeasti sitten eivät hyväksy islamia ja uskonnonvapautta, vaikka ajattelisivat niin...
    Alhamdulillah, Suomessa on asiat paremmin kuin jossain muualla Euroopassa.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...