tiistai 3. syyskuuta 2013

Kirja-arvio: Ajatusvoimaa

Bodil Jönsson tuli minulle ensimmäisen kerran tutuksi 10 ajatusta ajasta - teoksellaan, jonka hankin omakseni kymmenisen vuotta sitten. Suunnilleen samoihin aikoihin ilmestyi myös hänen Ajatusvoimaa-teoksensa, joka jatkaa ensiksi mainitun kanssa samoilla linjoilla ajatuksia eteenpäin kypsytellen. Ajatusvoima itsessään jää teoksessa aika lailla määrittelemättä - käsittääkseni sillä tarkoitetaan ajatusten sallimista kehittyä loppuun saakka. Jönssonin mukaan omille ajatuksille tulee antaa tarpeeksi aikaa ja myös lähimmäiset tulisi kohdata aidosti ajatustenvaihdon tasolla. Kunnolla kypsytetyt ja täyteen mittaan kasvaneet ajatukset erottuvat sitten ajatuspuuron seasta.

Ehkäpä ajatusvoiman voisi myös käsittää perimmäisten ajatusten ajattelemiseksi, varsinaisten elämänkysymysten pohtimiseksi ja niiden vaatiman tilan antamiseksi. Erityisesti perimmäisiä ajatuksia ja elämän tarkoitusta pohditaan elämän käännekohdissa, mutta Jönssonin ajatusmaailmaa seuraillen syvällinen ajattelu kantaa hedelmää missä iässä ja tilanteessa tahansa. Nykyiseen tilanteeseen on suurelta osin syynä kulttuurimme, joka puuduttaa meidät ajattelemaan tietyllä tavalla ja pitämällä meidät kiireisinä näennäisen tekemisen parissa kaikkein olennaisimmille kysymyksille ei välttämättä jää aikaa. Pintailmiöiden ja kevyen viihteen mahdollistava teknologia voi toisaalta mahdollistaa myös aivan uudenlaisen tavan löytää ajatusvoimaa. Kiteyttäen voisi sanoa, että teknologia ja ylipäätään nykykulttuuri on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Ajatusvoimaa-teoksessa ajatusvoimaa haetaan eri lähteistä. Jönsson käsittelee ajatusvoimayhteistyötä, onnistumista yhdessä tehden. Hän myös korostaa, että omiin intuitioihin kannattaa luottaa ja että joskus ne kantavat hyvinkin pitkälle. Eräässä luvussa Jönsson palaa 10 ajatusta ajasta -teokseensa. Huomattavan osan kirjasta saa kuitenkin oppiminen ja opettajan aseman radikaali muuttuminen tiedon määrän ja saatavuuden nopean kasvamisen myötä. Parhaassa tapauksessa opettajat ja oppilaat  tekevät entistä enemmän yhteistyötä ja opettajan rooli muuttuu ennemminkin valmentajaksi kuin tiedon antajaksi ja jakajaksi. Teemat teoksen sisällä siis vaihtelevat aika tavalla ja mielestäni teoksen punainen lanka jää puuttumaan. Teoksen esimerkiti ovat kuitenkin Jönssonin omasta elämästä ja itsessään kiinnostavia, vaikka kokonaisuus jättääkin hieman toivomisen varaa.

Tekniset tiedot:
Jönsson, Bodil: Ajatusvoimaa
Suomentaja: Katriina Savolainen
ISBN: 951-31-2518-1
Tammi 2002
Sidottu, 130 s.
Kirjastoluokka: 14.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...