sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Kirja-arvio: Ihmiskunnan syötävä historia

Ihmiskunnan syötävä historia pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, kuinka ruoka on muuttanut historiaa. Kirjan mukaan ihmisten elintärkeän tarpeen, nälän, tyydyttäminen on ollut keskeisessä roolissa monissa historiallisissa kehityskuluissa.  Teoksen pääteesi on se, että ruoka on synnyttänyt sivilisaatioita ja imperiumeja, mutta on toisaalta osaltaan vaikuttanut myös niiden tuhoutumiseen.

Teos alkaa ihmiskunnan alkuvaiheesta, metsästäjä-keräilijävaiheesta. Standagen mukaan yleisestä oletuksesta poiketen maanviljelyyn siirtymisen taustalla ei ollut suinkaan ruoantuotannon helpottamisen tarve, sillä maanviljely vaati paljon suuremman työpanoksen kuin metsästyksen ja keräilyn kautta saatava toimeentulo. Maanviljely vastasi toisenlaisiin tarpeisiin. Kun maanviljelyyn oli laajalti siirrytty, keskittyi tuotanto vähitellen yhä harvempiin lajikkeisiin, jotka levisivät alkusijoiltaan eri puolille maailmaa. Esimerkiksi teoksessa kuvatttu maissin kehittyminen on varsin kiinnostava kuvaus paitsi kasvilajikkeen jalostuksesta, myös sen leviämisestä yhdeksi ihmiskunnan tärkeimmäksi viljelykasviksi.

Historian kuluessa, suurten löytöretkien aikaan, erityishuomion saivat puolestaan mausteet. Mausteet olivat niin kalliita, että niiden ympärille rakentunut kauppa vaikutti meriyhteyksien kehittymiseen ja jopa yhteiskunnalliseen eriytymiseen, luokkajakoon. Toisaalta yksittäisistä lajikkeista perunan kehityskulku vähäarvoisesta viljelykasvista kokonaisten kansakuntien pelastajiksi nälänähdästä on kertomus vertaansa vailla. Ruoalla on ollut merkityksensä myös sodankäynnissä, sillä hyvin tunnetun sanonnan mukaan armeija marssii vatsallaan. Säilykeruokien kehittäminen helpotti sodankäyntiä siellä, minne muonaa olisi ollut muuten hankala kuljettaa ja joka olisi pilaantunut nopeasti. Ruoka maatilojen kollektivisoinnin muodossa on vaikuttanut merkittävästi myös kommunismin sortumiseen Neuvostoliitossa ja Kiinassa. Viimeisenä suurempana teemana kirjassa pohditaan vielä ruoan merkitystä viime vuosikymmenten väestönkasvuun. Mielenkiintoinen läpileikkaus historiaan uudenlaisesta näkökulmasta avaa uusia tapoja käsittää menneisyytemme ja opetti yksittäisten tapauskertomusten kautta ainakin minulle sen, kuinka yksittäinenkin ruoka- tai viljelylaji voi olla merkittävämpi kuin ensinäkemältä uskoisi.

Tekniset tiedot:
Standage, Tom: Ihmiskunnan syötävä historia
ISBN: 978-952-264-190-8
Suomentaja: Leena Teirioja
Into Kustannus 2013
Nidottu, 267 s.
Kirjastoluokka: 67.709

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...