lauantai 7. syyskuuta 2013

Kirja-arvio: Jäähyväisluento

Yliopistoprofessoreilla ympäri maailman on ollut tapana pitää jäähyväisluento heidän jäädessään virastaan eläkkeelle. Randy Pauschin, yhdysvaltalaisen Carnegie Mellon-yliopiston tietojenkäsittelytieteen professorin, kohdalla tilanne oli hieman toisenlainen. Hän oli kolmen pienen lapsen isä ja myös ammatillisessa mielessä hänen elämänsä oli korkeintaan puolivälissä. Silti tuli hänen aikansa pitää jäähyväisluento - parantumattomasti edennyt haimasyöpä salli hänelle enää noin puoli vuotta elinaikaa.

Jäähyväisluento muistuttaa joiltakin osin Mitch Albomin kirjoittamaa upeaa teosta Tiistaisin Morrien luona, jossa Mitch vierailee kerran viikossa entisen professorinsa luona. Professorilla oli todettu parantumaton sairaus ja tiistaivierailut olivat ikään kuin pidennetty tapa sanoa hyvästit. Jäähyväisluento on puolestaan Randy Pauschin tapa kertoa elämänsä tärkeimmistä asioista ja opetuksista, jotka hän haluaa jakaa paitsi perheensä, myös oppilaidensa, kollegoidensa ja muun maailman kanssa. Teos on siis omistettu elämälle - hitaasti mutta varmasti etenevä sairaus on siinä sivulauseen asemassa.

Pausch kertoo omien elämänkokemustensa kautta siitä, kuinka hän on saavuttanut lapsuudenhaaveitaan ja oppinut niiden kautta korvaamattomia asioita elämästä. Teos koostuu suhteellisen lyhyistä luvuista, jotka voi lukea niin halutessaan erikseen. Luvut kannattaa lukea huolella, sillä ne suorastaan vilisevät viisauksia. Tässä niistä joitakin: lapsi voi rakentaa itsetuntoaan vain yhdellä tavalla: antamalla hänelle tehtäväksi jotakin, mitä hän ei osaa. Hän tekee töitä, kunnes osaa sen, ja sen jälkeen kaava toistetaan; kritiikki on ainoa kunnollinen tapa oppia uutta; seinämien tarkoitus on estää niitä, jotka eivät halua jotakin asiaa tarpeeksi; totuus tekee vapaaksi; rehellisyys on parempi asia kuin trendikkyys; älä valita, vaan tee lujemmin töitä; älä murehdi liikaa sitä, mitä muut ajattelevat; ja hoida sairautta, älä sen oireita. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Jäähyväisluentoa voikin pitää elämäntaito-oppaana, jonka opit on testattu käytännössä. Ehkäpä tämä teos osaltaan rohkaisee meitä elämään täydempää elämää silloin, kun se on vielä mahdollista.

Tekniset tiedot:
Pausch, Randy ja Jeffrey Zaslow: Jäähyväisluento
Suomentaja: Laura Ruuttunen
ISBN: 978-951-31-4475-3
Tammi 2009
Sidottu, 220 s.
Kirjastoluokka: 99.16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...