perjantai 20. syyskuuta 2013

Kirja-arvio: Nykyajan orjat ja miten heidät vapautetaan

Orjuus liitetään menneisiin aikoihin, mutta kyseessä ei suinkaan ole vain historiallinen ilmiö. Orjia on nykyään keskuudessamme ympäri maailman, köyhimpiin maihin painottuen, arviolta yhteensä 27 miljoonaa. He työskentelevät tekstiiliteollisuudessa, mattokutomoissa, hiili- ja muissa kaivoksissa, bordelleissa ja muissa paikoissa. Ilmiö tuntuu niin ylivoimaisen monimutkaiselta ja laajalta, että moni nostaa sen edessä kädet pystyyn. Voiko nykyajan orjuuden kuitenkin lopettaa?  

Nykyajan orjat ja miten heidät vapautetaan -teoksessa paneudutaan orjuuden ilmenemismuotoihin, joihinkin tapauskertomuksiin sekä yksilöiden, organisaatioiden ja valtioiden vaikutusmahdollisuuksiin kansainvälisesti tunnetun orjuuden asiantuntijan, emeritusprofessori Kevin Balesin kertomana. Bales on orjien vapautumista ajavan Free the Slaves- järjestön puheenjohtaja ja vuosien kokemuksen perusteella vaikuttaa tietävän, mistä puhuu ja kirjoittaa. Erityisen koskettavia ovat kirjan orjien vapautusoperaatioista kertovat kohdat, jotka eivät kuitenkaan ole Balesin mukaan kaikkein tehokkain tapa toimia. Yllättävää kyllä, yksilötasolla paras tapa vapauttaa orjat on liittyä jonkin orjien vapauttamista ajavan järjestön kuukausilahjoittajaksi vaikkapa kymmenen euron summalla. Jatkuva rahoitus takaa pitkäjänteisyyttä vaativan toiminnan jatkumisen. Bales myös kritisoi keskeisiä kansainvälisiä organisaatioita liiallisesta byrokraattisuudesta ja kuuliaisuudesta rahoittajatahoja kohtaan, joka kuluttaa valtavia summia tehottomasti.

Orjuus ei ole kuitenkaan luonnonvoiman kaltainen ilmiö, jolle olisi mahdoton tehdä mitään. Brasilia valtiona on tehnyt merkittäviä parannuksia tällä saralla ja myös yksilöt voivat saada päättäväisyydellä paljon aikaan. Bales on listannut lukujen loppuun käytännöllisiä tapoja tomia niin yksityishenkilöille, kehitysyhteistyötä tekeville järjestöille, yrityksille kuin esimerkiksi merkittäville kansainvälisille järjestöille. Tämä kirja vakuutti minut - jotakin on aika tehdä ja voin itse olla yksi toimijoista paremman ja vapaamman maailman puolesta.

Tekniset tiedot:
Bales, Kevin: Nykyajan orjat ja miten heidät vapautetaan
Suomentaja: Eila Salomaa
ISBN: 978-952-264-209-7
Into Kustannus 2013
Nidottu, 274 s.
Kirjastoluokka: 38.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...