tiistai 15. lokakuuta 2013

Ajatuksia lihattomasta lokakuusta

Helsingin Sanomissa julkaistiin jokin aika sitten Madventures-seikkailija Riku Rantalan kolumni liittyen hänen hyväksymäänsä haasteeseen olla syömättä lihaa tämän vuoden lokakuussa. Rantala ei ole aikeineen yksin - kolumnin mukaan yli 30 000 muuta suomalaista on lähtenyt mukaan tempaukseen Facebook-sivujen kautta. Lihaa rakastavalle raavaalle miehelle haaste voi olla todellinen koettelemus, joka kuitenkin ainakin toivon mukaan jalostaa häntä parempaan suuntaan. Ainakin Rantala itse lokakuun alkupuolella julkaistun tekstin  mukaan kritisoi suomalaista (kenties myös länsimaista ja nopeasti kehittyneille maille ominaista) tapaa syödä lihaa joka päivä "kuin jouluna".

Rantalan kolumni osui silmiini sopivan aikaan, sillä olen pohtinut syömistä ja ruokaa lähiaikoina enemmänkin, mikä on ehkä heijastunut myös julkaisemissani blogiteksteissä. Haikailen yksinkertaisen ruoan perään, sillä vaikka en ole (enkä erityisemmin edes halua olla) mikään huippukokki, haluaisin silti syödä jotakin itse tehtyä, helppoa ja mielellään myös maistuvaa ruokaa. Olen myös huomannut sen, ettei hyvän ruoan tarvitse sisältää lihaa, sillä sen voi korvata helposti vaikkapa pavuilla, joita löytyy vaihtelua varten useita erilaisia.Kauden kasviksia ja juureksia ostamalla pääsee kokeilemaan eri vuodenaikoina erilaisia ruokia. Matalan budjetin mukaan elävien henkilöiden on tutkimusten mukaan todettu syövän monipuolisemmin kuin ruokalaskuaan lainkaan seuraamattomat, sillä sesonkintuotteiden ostaminen tuo vaihtelua ruokakassin sisältöön ja ruokavalioon. Kauden tuotteiden ostaminen merkitsee usein myös lähempänä tuotetun ruoan suosimista (esimerkiksi suomalaiset juurekset ja marjat), mikä vähentää ruoantuotannon ympäristövaikutuksia.

Lähde: http://www.ruoka.fi

Rantala huomautta sivumennen kolumnissaan, että halvan ja helpon lihan syöminen näkyy erityisesti ylipainona. Lihaa syömällä on helppo saada ylimääräisiä kaloreita, varsinkin jos liha on edullista, mikä usein on myös synonyymi rasvaiselle. Kaikilla ei ole varaa eikä haluakaan osta kallista lihaa, mutta ratkaisuna voisi hyvin olla kasvisten ja juuresten käyttö, sillä ne ovat yleensä lihaa edullisempia. Usein se toki edellyttää ajatus- ja toimintatapojen muutosta, jos on aikaisemmin tottunut ostamaan vain sen euron hampurilaisen. Ja toki myös kasvisruoista voi saada kaloripommeja vaikkapa kermalla tai juustolla.

Olin hämmästynyt jokin aika sitten lukiessani ravintosuosituksesta, jonka mukaan viikossa saatavan lihamäärän sopiva suuruus henkilöä kohti on noin 400 grammaa. Tavallinen suomalainen henkilö voi syödä tuon "kiintiön" verran lihaa päivässä. Tuo suositus ja tietoisuus ruoantuotantoeläinten kohtelusta ovat olleet lähtökohtia omalle vähentyneelle lihan käytölleni. En pane pahaksi sitäkään, ettei ei-lihaton ruoka maksa niin paljon ja että nykyisellä ruokavaliollani en tunne juuri koskaan olevani "ähkyssä" ruokailun jälkeen. Oloni on yleensä mukavan kevyt ja otan lukemistani lehdistä talteen mielenkiintoisia ja helppoja reseptejä, joita on mukava kokeilla - uusimpana niistä ruokaisa mustikkaruispuuro ja ohraperunarieskat. Kokonaan lihattomaan lokakuuhun tai muuhunkaan kuukauteen en ole siirtynyt, sillä mielestäni joka asiassa riittää kohtuus. Lihaton tai vähemmän lihaisa ruookavalio merkitsee kaikkea muuta kuin tylsää - sen olen tässä muutaman viime kuukauden aikana huomannut.

4 kommenttia:

 1. Lihaton lokakuu oli hieno kampanja ja tavoitti paljon tuttujakin. Kuinka paljon terveempiä suomalaiset olisivatkaan jos tyytyisivät lihanhimossaan edes siihen 400 g viikossa.

  Itse olen ollut vege vuodesta 1994 ja syön periaatteessa varsin terveellisesti - mutta vastapainona paha tapani on lipittää melkein joka päivä monta kupillista intialaista teetä, jossa on enemmän kulutusmaitoa kuin vettä. Siinäpä rasvaa ja sokeria kerrakseen! Ehkä tällainen pahe on hyväksikin ettei minusta pääse kehittymään ylimielistä terveysfasistia...

  VastaaPoista
 2. Olen samaa mieltä kanssasi siinä, että on hyvä silloin tällöin kiinnittää huomiota lihankulutukseen, kuten muihinkin epäkohtiin, ja mikäpä olisi parempi tapa tehdä se kuin järjestää kampanja. Itse olen monessa asiassa kohtuuden kannattaja ja se pätee myös lihankulutukseeni. Onkohan tietoa siitä, onko tällaista kampanjaa kampanjaa ollut myös Yhdysvalloissa? Voisi tulla siellä vielä enemmän tarpeeseen kuin täällä...

  VastaaPoista
 3. Kampanja tulisi todella tarpeeseen siellä ja luulen että niitä onkin, mutta onpahan niin monia muitakin kampanjoita että tämmöinen voi hukkua massaan... Olin järkyttynyt kun luin amerikkalaiskristillisestä kirjasta että kasvissyönti on nähtävä saatanallisena koska se kytkeytyy hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen. Tulkitsin tekstin niin että seurakuntaa pitävät yllä Bible Beltin pihvilihan massatuottajat ja heidän on saatava tuntea että eläinten tehotuotanto on edes jollain tavalla kristillistä - edes sillä tavalla että eipähän sillä ainakaan ole mitäänn tekemistä idän uskontojen ihanteitten kanssa.

  VastaaPoista
 4. Tuo on kyllä totta, että moni todella hyväkin asia hukkuu kaiken muun tärkeän ja ei-niin-tärkeän sekaan. Sama juttu monen hyväntekeväisyys- ja muun apuprojektin kanssa, sillä nytkin on monta lahjoituskampanjaa menossa melkein joka nurkassa, joten ihmisiä on vaikea saada kiinnostumaan juuri siitä omasta, vaikka se olisi kuinka hyvä. Aika hurja juttu muuten tuo mitä kerroit Bible Beltistä, suorastaan vaikea uskoa lukemaansa, vaikka totuushan on tunnetusti tarua ihmeellisempi...

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...