tiistai 15. lokakuuta 2013

Kirja-arvio: 4 tunnin työviikko. Unohda yhdeksästä viiteen -elämä, asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi

Miltä tuntuisi tehdä töitä 40 viikkotunnin sijaan vain neljä tuntia ja ylläpitää silti samaa palkkatasoa? Miltä tuntuisi vaihtaa kahdeksasta neljään - tai yhdeksästä viiteen -elämä vapauteen asuinpaikan ja vapaa-ajan vieton suhteen? Moniyrittäjä, kuuden kielen taitaja ja 25 eri maassa matkustanut ja niissä erinäisiä tunnustuksia saanut Timothy Ferriss kertoo omiin kokemuksiinsa pohjautuen teoksessaan 4 tunnin työviikko kuinka aloittaa toisenlainen elämä. Ferriss johtaa omaa yritystään maailmanlaajuisesti sieltä, missä sattuu milloinkin olemaan. Hän kuitenkin kertoo erilaisen elämän olevan mahdollinen myös henkilöille, joita oma yritystoiminta ei kiinnosta ja jotka haluavat pysytellä palkkatyössään.

Ferrissin lähtökohtana on neljän kohdan ohjelma, jota noudattamalla toisenlainen, liikkuva elämä on mahdollinen. Kohdat on nimetty DEAL-ohjelmaksi, jossa D tarkoittaa määrittelyä (definition), E eliminointia, A automatisointia ja L liberaatiota (vapautumista). Kaiken alkuna on muutoksen pelon voittaminen ja sen ymmärtäminen, että on aika muuttaa suuntaa, kun huomaa olevansa enemmistön puolella. Toisenlaisen elämän aloittaminen merkitsee useiden asioiden poistamista eli kaikkein tärkeimpiin asioihin keskittymistä. Se merkitsee rankalla kädellä muutosta ajankäyttöön esimerkiksi sähköpostien ja uutisten osalta. Suuri osa ajasta menee keskeytyksiin, joten niiden eliminointi on olennaista. Tässä auttavat tehtävien niputtaminen, turhista kissanristiäisistä kieltäytyminen ja monet muut asiat, joita kirjassa on esitelty. Automatisointi merkitsee yrityksen ja mahdollisesti myös oman ulkoistamista  ja poissaolevan johtamisen tekniikan kehittämistä, jolloin alaiset tekevät valtaosan työstä puolestasi. Lopuksi tehdään katoamistemppu ja omaksutaan liikkuva elämäntyyli. Ja jotta tämä kaikki ei jäisi vain suunnitelmaksi, teoksen lopuksi käydään läpi vielä yleisimmät sudenkuopat ja tekosyyt muutoksen tiellä. Ja kuinka sitten käyttää kaikki työltä vapautuva aika? Ferriss ehdottaa erityisesti kielten opiskelua ja toisten palvelemista tavalla tai toisella.

4 tunnin työviikko on kieltämättä innostava teos. Vaikka ei itse suunnittelisi radikaalia lähtöä nykyajan nomadiksi pitämällä kuitenkin samalla työpaikkansa tai pyörittämällä omaa yritystä, teoksesta saa lukuisia käytännöllisiä ohjeita elämän yksinkertaistamiseen ajan löytämiseksi tärkeimmiksi katsomilleen asioille. Ainakin teos saa ymmärtämään sen, ettei elämä ole sitten joskus, vaan juuri nyt. Itselleni varsinkin eliminointi-luvusta oli hyötyä. Teoksessa on runsaasti kysymyksiä, joihin vastaamalla voi pohtia oman elämänsä tilaa ja haluamaansa suuntaa. Ehkäpä joskus voisi asettaa itselleen epärealistisen tavoitteen, sillä niillä on kummallinen taipumus onnistua. Teoksessa on myös jonkin verran internetosoitteita, jotka palvelevat luultavasti parhaiten pohjoisamerikkalaisia lukijoita. Oman yrityksen perustamisesta kiinnostuneelle teoksessa on runsaasti vinkkejä, joten kirja sopii monenlaisille lukijoille. Jopa minä joka en ole erityisen kiinnostunut liike-elämästä, aloin pohtia oman nettikaupan perustamista... Kannattaa tutustua.

Tekniset tiedot:
Ferriss, Timothy: 4 tunnin työviikko. Unohda yhdeksästä viiteen -elämä, asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi
Suomentaja: Mirja Muurinen
ISBN: 978-952-5534-99-3
Basam Books 2008
Nidottu, 335 s.
Kirjastoluokka: 36.13

1 kommentti:

  1. Rauhaa kaikille,
    näiin kommenttina mainitsen, että olen päivittänyt Unelmia-välilehden esimerkiksi lisäämällä siihen Ferrissin konkreettisia ohjeita unelmien toteuttamisen lähtökohdaksi. Jos et tätä kirjaa meinaa lukea, niin käy vilkaisemassa Unelmia-sivuni ja saatat muuttaa mieltäsi :)

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...