torstai 10. lokakuuta 2013

Kirja-arvio: En voi mitään kaulalleni ja muita mietteitä naisen elämästä

Kuusikymppinen newyorkilainen toimittaja Nora Ephron pohtii tässä pienessä teoksessa vanhenemista. Millaista on olla ikääntyvä amerikkalainen nainen nykyaikana? Millaista on omistaa kaula, joka tuntuu elävän oma elämäänsä? Entä kun käsilaukku tuntuu vetävän kaikkea mustan aukon lailla eikä kodistakaan löydy enää mitään, vaikka kaikkea tavaraa on ostettu kaiken varalle monin kappalein? Millaista oli olla avustajana Valkoisessa talossa ja tavata itse presidentti, vaikkakin vain tuokion ajan ja silloinkin lentokoneen jyrinän vuoksi kykenemättömänä sanomaan tälle mitään? Entä mitä Ephron ajattelee naisista, jotka käyttävät ylläpitoonsa (= välttämättömään kauneudenhoitoon) muutaman tunnin päivässä?

Ephronin teoksen lyhyitä kolumninomaisia kirjoituksia on julkaistu aikaisemmin useissa eri lehdissä ja ne on koottu nyt yhteen joidenkin uusien kirjoitusten kanssa. Minuun hänen huumorinsa puri; vaikka olen hänen kanssaan aika lailla erilaisessa elämäntilanteessa enkä jaa hänen elämäntapaansa, pystyin samastumaan hänen ajatuksenkulkuunsa. Tällaisia me naiset olemme, ainakin osa meistä. Ikääntyminen tuo väistämättä mukanaan muutoksia, mutta niihin oikein suhtautumalla elämä jatkuu, vaikka harmaat hiukset pukkaisivat päähän luvattoman aikaisin.

Tekniset tiedot:
Ephron, Nora: En voi mitään kaulalleni ja muita mietteitä naisen elämästä
Suomentaja: Sirpa Kähkönen
ISBN: 978-951-1-22893-6
Kustannusosakeyhtiö Otava 2008
Nidottu, 139 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...