keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kirja-arvio: Hyväksikäytetyt. Selviytyjät kertovat

Hyväksikäytetyt - selviytyjät kertovat tarttuu rankkaan aiheeseen, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kuinka siitä voi selvitä? Mitä seurauksia se aiheuttaa? Kuka tai mikä voi auttaa? Teokseen on koottu vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin sekä seksuaalisen hyväksikäytön uhrien että alan asiantuntijoiden, kuten uhreja auttavien järjestöjen edustajien, seurakunnan työntekijöiden, kertomana.

Teos on jaettu lukuihin eri aihepiirien mukaisesti. Luvuissa käsitellään esimerkiksi sitä, miten seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneet tulisi huomioida paremmin järjestettäessä heille apua. Rankan kokemuksen jälkeen, usein vuosien kuluttua tapahtuneesta, nousee kysymykseksi saada tekijä vastuuseen teoistaan. Nykyisin esimerkiksi oikeudenkäyntiprosessin aikana uhrin asema pyritään huomioiman paremmin, vaikka parannettavaa vielä onkin. Myös muun hoidon tarjoaminen niin, ettei uhria pallotella luukulta toiselle, on kehittynyt, joskin tietoa tarvitaan vielä lisää. Toisaalta myös seksuaalista hyväksikäyttöä lapsuudessaan kokeneen puoliso voi olla oman avun tarpeessa, jotta hän voi tukea kumppaniaan ja käydä läpi omia tunteitaan asiaan liittyen. Entä millaista on olla seksualista hyväksikäyttöä kokenut poika tai mies? Tätä pohditaan omassa luvussaan. Viime vuosina on julkisuuteen noussut lisäksi paljon uskonnollisissa yhteisöissä tapahtuneita lasten seksuaalisen hyväksikäytön tapauksia. Suljetun yhteisön salaisuuden synnyn, ylläpitämisen ja purkamisen teemoja käsitellään kirjan viimeisessä luvussa.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on käytännössä aina loppuelämään vaikuttava traumaattinen tapahtuma, olipa kyse yksittäisestä teosta tai kauemmin jatkuneesta hyväksikäytöstä. Teokseen on koottu jonkin verran lapsuudessaan seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden, nyt aikuistuneiden henkilöiden omakohtaisia kokemuksia tapahtuneesta. Suurta osaa niistä yhdistää se, että varsinkin hyvin nuorella iällä tapahtunut hyväksikäyttö voi painua "unohduksiin" vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi aiheuttaen selittämätöntä fyysistä ja psyykkistä oireilua. Useassa tapauksessa hyväksikäyttäjä on joku lapselle läheinen henkilö, kuten perheenjäsen tai muu lähisukulainen tai saman yhteisön jäsen. Useassa tapauksessa myös esimerkiksi perheen äiti tai muu henkilö epäilee lapsensa olevan tai tulleen hyväksikäytetyksi, mutta ei välttämättä tee mitään estääkseen sitä.

Hyväksikäyttö ja muiden suhtautuminen siihen vaikuttavat hyvin syvästi nuoren henkilön omanarvontuntoon sekä hänen käsitykseensä itsestään ja arvostaan muiden silmissä. Erityisesti uskonnollisissa yhteisöissä hyväksikäyttöä on lakaistu "maton alle" vaatimalla uhreja antamaan hyväksikäyttäjilleen anteeksi samaan tapaan kuin kyseessä olisi ollut pikkurike. Sittemmin salaisuuksien paljastuttua varsinkin internetin viestintämahdollisuuksien yleistyttyä tekijöitä on saatu myös oikeuteen, vaikkakin monessa tapauksessa rikokset ovat voineet ehtiä jo vanhentua. Uhrille on kuitenkin tärkeää, että hänen kokemuksensa merkitys tunnustetaan. Uhrien kertomuksia lukiessa tulee itku silmään: kuinka ihminen voi olla lapselle tai nuorelle niin julma, että vie hänen viattomuutensa ja oikeutensa tasapainoiseen elämään? Sivuhuomautuksena totean vielä, että olisin kaivannut selkeämpää kuvausta siitä, missä roolissa tai tehtävässä teokseen kirjoittaneet asiantuntijat toimivat. Nyt se jää lukijan oman päättelykyvyn varaan eikä selviä välttämättä sittenkään.

Tekniset tiedot:
Kuusikallio, Visa ja Katri Kuusikallio: Hyväksikäytetyt. Selviytyjät kertovat
ISBN: 978-952-492-649-2
Minerva Kustannus 2012
Sidottu, 279 s.
Kirjastoluokka: 59.563

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...