sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kirja-arvio: Kunnon mies. Kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä

Itseään ihmiskoekaniinina aikaisemminkin käyttänyt toimittaja A.J. Jacobs keskittyy teoksessaan Kunnon mies - kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä noudattamaan kaikkia mahdollisia terveysneuvoja reilun kahden vuoden ajan. Lähtökohtana on perusamerikkalainen mies, jolle on kertynyt orastava vatsanseutu ja jolla ei ole juuikaan aikaisempaa säännöllistä kuntoilu- tai terveysharrastuneisuutta. Urakkaa onkin edessä siitäkin edestä, sillä Jacobs laatii itselleen eri lähteistä yli 50-sivuisen listan asioista, joita hänen terveyden täyttämään kahden vuoden rupeamaan tulisi kuulua: tietysti runsaasti erilaisia kasviksia ja hedelmiä, mutta myös päiväunet, aerobista liikuntaa, meditointia, hyräilyä, painojen nostoa ja kodin sisälämpötilan uudelleensäätämistä muutamia mainitakseni.Täydellisen terveyden tavoittelusta tulee Jacobsille kokopäivätyö, minkä mahdollista hänen kirjaprojektinsa kyseisestä aiheesta.

Kunnon mies - kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä on koottu kronologisen järjestykseen siten, että kussakin kuussa Jacobs keskittyy jonkin elimen tai kehonosan toiminnan parantamiseen. Ruokailutottumukset eri ruokavaliokokeiluineen ovat niin keskeisiä muutoksessa, että niille on omistettu useampikin luku. Muutoin teoksessa kerrotaan esimerkiksi istumisen haitallisuudesta (Jacobs alkaa kirjoittaa kirjaa juoksulaitteelta käsin), liiasta melusta (hän alkaa käyttää korvasuojaimia), bakteereista (koko kodin puhdistus - tai sitten ei...), hampaista (ylihintainen hampaidenvalkaisu), jaloista (uusi kävely- ja juoksutyylin opettelu) unohtamatta henkistä puolta, joka pulpahtelee esiin sivulauseissa. Projektin kruunaa Jacobsin osallistuminen triathloniin.

Jacobsin kirjoitustyylistä pitävälle tämä kirja ei tuota pettymystä. Häneltä on aikaisemmin suomennettu Raamatullinen vuosi, kaksi muuta teosta löytyvät englanniksi. Humoristisella otteella asioihin suhtautuva Jacobs osoittaa teoksellaan terveyden merkityksen, mutta toisaalta myös sen, että parasta lienee kohtuus kaikessa tekemisessä - esimerkkinä Jacobsin terveysguruna toimiva naishenkilö, joka terveellisistä elämäntavoistaan huolimatta kuolee projektin loppuvaiheessa.

Tekniset tiedot:
Jacobs, A.J. : Kunnon mies. Kuinka tavoittelin täydellistä terveyttä
Suomentaja: Lotta Heikkeri
ISBN: 978-952-240-162-5
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2012
Sidottu, 384 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...