torstai 17. lokakuuta 2013

Kirja-arvio: Vanhojapiikoja ja vapaita naisia

Miltä maailma näyttää sinkun, puolisottoman, perheettömän, lapsettoman yksineläjän näkökulmasta? Yksineläjille on olemassa monia eri nimityksiä, joista useimmat arvottavat yleensä negatiivisesti kantajaansa: yksin elävä on puolisoton, lapseton, parisuhteeton, perheetön - aina jotakin vailla.Onko tilanne tällainen myös todellisuudessa? Yksineläjistä väitöskirjansa tehnyt Arja Mäkinen tarkastelee teoksessaan Vanhojapiikoja ja vapaita naisia sitä, millaista on olla yksineläjä nykypäivän Suomessa. Hänen painopisteensä on nimenomaan yksin elävien naisten tarkastelussa, sillä molemmat sukupuolet mukaan otettuna tutkimuskohde olisi ollut tähän tarkoitukseen liian laaja. Mäkinen on kerännyt väitöskirjaansa ja tätä teosta varten tarvitsemansa aineiston haastattelemalla 34 suomalaista yksineläjänaista kolmella keskikokoisella paikkakunnalla siten, että kaikki haastateltavat olivat yli 30-vuotiaita, koska tämän ikärajan ylittäneitä pidetään sosiaalisesti erilaisina heitä nuorempiin verrattuna.

Teos alkaa lyhyellä historiallisella katsauksella kertoen suomalaisten naisten elämästä noin sata vuotta sitten. Maailma oli silloin kovin erilainen, mutta yksineläjänaisia oli silloinkin olemassa. Silloin, kuten vielä nykyisinkin yksineläjät ovat monien osittain ristiriitaistenkin stereotypioiden kohteena. Yksineläjien lapsettomuutta ja perheettömyyttä ja siitä aiheutuvia asioita kadehditaan ja kummastellaan. Yksineläminen voi kuitenkin johtua monista tekijöistä, se voi olla vapaaehtoista tai tahatonta. Aina yksinelävää ei pidetä aikuisuuden saavuttaneena, johon katsotaan kriteereiksi parisuhteen solmiminen ja lapsen tai lapsien saaminen. Entä millaista on kuulla loukkaavia kysymyksiä lasten tai puolison puuttumisesta? Yksineläjät kertovat erityisesti juuri perheellisten ja parisuhteessa olevien esittävän usein ajattelemattomia kysymyksiä ja huomautuksia yksineläjistä ja heidän elämäntilanteestaan huomaamatta itse niiden toisinaan syvääkin luokkaavuutta.

Teoksessa yksinelämistä käsitellään erityisesti äitiyden ja perheellisyyden, työelämän ja seksuaalisuuden näkökulmista. Teos maalaa yksinelämisestä hyvin monimuotoisen kuvan: itse valittuna se voi olla hyvinkin antoisaa, mutta tahtomattaan yksin jääneet joutuvat tavalla tai toisella oppimaan elämään asian kanssa. Mäkinen on tarttunut vähän huomiota saaneeseen aiheeseen ja nostanut sen oikeutetusti keskustelunaiheeksi. Nykyisin yksineläviä on aikaisempa enemmän, joten tämä aihe on kirjansa ansainnut.

Tekniset tiedot:
Mäkinen, Arja: Vanhojapiikoja ja vapaita naisia
ISBN: 978-951-607-758-4
Kirjapaja 2008
Nidottu, 229 s.
Kirjastoluokka: 30.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...