sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Minimaalisesti niukka

Tässäpä Voima-lehdessä (numero 8/2013) olleita käytännön vinkkejä elämän yksinkertaistamiseen, jotka auttavat keskittymään olennaiseen. Sovelsin monia näistä ohjeista elämässäni jo aikaisemmin, nyt voin ottaa valikoimaani muutaman lisää.1. Listaa itsellesi tärkeitä asioita. Mieti, näkyykö näiden asioiden tärkeys jokapäiväisessä elämässäsi. Lista asiat, joihin käytät aikaa. Mieti, mistä voit luopua tehdäksesi tilaa tärkeille asioille.

2. Arvioi omistamiesi tavaroiden määrää. Aloita tavaroista, joita et ole tarvinnut vuoteen. Myy tai lahjoita pois tavarat, joita et käytä.

2. Kirjoita kuukauden ajan ylös kaikki ostamasi asiat. Katso kuukauden päästä, mitä niistä tarvitset. Osta vain tarpeeseen tai tärkeitä asioita. Osta kestävää ja monikäyttöistä.

4. Selkeytä kodin sisustusta vähentämällä huonekaluja. Piilota tavarat laatikoihin. Jätä esille muutama esine, jotka koet merkityksellisiksi.

5. Käy läpi tilaukset, sopimukset ja suoraveloitukset. Mieti, maksatko tottumuksesta vai tarpeesta.

6. Vähennä paperin käyttöä. Siirry käyttämään e-laskuja. Kirjaudu NetPosti-palveluun. Aseta markkinointikielto. Laita oveen "ei mainoksia"-tarra.

7. Rauhoita työtilasi. Siivoa pois paperipinot ja tarpeettomat esineet. Siivoa tietokoneesi työpöytä. Poista turhat ohjelmat.

8. Lainaa tarvikkeita ystäviltä. Perusta Facebook-ryhmä, jonka jäsenet vaihtavat tavaroita keskenään. Kysy ennen ostamista, voitko sittenkin lainata tai vuokrata.

9. Kerro ihmisille, ettet halua tavaroita lahjaksi.

2 kommenttia:

  1. Itsekin olen yrittänyt karsia turhuuksia pois jo jonkin aikaa. Muutettiin viime keväänä uuteen, entistä paljon pienempään asuntoon, joten tilavähyyden vuoksi aloin armotta antaa tavaroita kirpputorilla tai myymään niitä. Olo on aina niin ihanan kevyt kun saa vaikkapa muovipussillisen roinaa pois nurkista!

    Ja jotta uutta tavaraa ei heti kertyisi vanhan tilalle, harkitsen nykyään hyvin tarkkaan mitä ostan. Lisäksi olen sanonut sukulaisilleni, että lapsemme ei tarvitse leluja lahjaksi, vaan hän haluaa aina ja ikuisesti vain kirjoja lahjaksi (tai no, ainkin niin kauan kuin minulla on siihen jotain sananvaltaa).

    VastaaPoista
  2. Minulla on ollut kanssasi sama käytäntö, SanaRiimu. Olemme muuttaneet vuosien varrella melko tiheästi ja vaikka emme ole mielestäni hankkineet paljon uutta, jostakin kummasta sitä poisheitettävää aina muuttojen yhteydessä riittää. Muutto onkin siinä mielessä hyvä suursiivousajankohta, että moni halua silloin aloittaa "puhtaalta pöydältä" uudessa kodissa.

    Tuo kirjalahjakäytäntö on varmaan toimiva, sillä useimmissa lapsiperheissä on paljon leluja jo ennestään. Meillä tosin on kirjasto kulman takana, joten sieltä on kätevä käydä hakemassa lukemista myös lapsille.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...