torstai 21. marraskuuta 2013

#11 Haaste


Kiitos SanaRiimu, että olen saanut ottaa blogini historian toisen haasteen vastaan! Mielenkiintoinen kokemus, se täytyy todeta. Ehkä haastavinta oli se, että seuraan aika vähän suomalaisia/suomenkielisiä blogeja, joten 11 haastettavan löytäminen osoittautui hankalaksi, sillä monet lukemistani bloggaajjista ovat jo tähän haasteeseen osallistuneet.

Haasteen säännöt:

- Kiitä haastajaa.
- Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 faktaa itsestään.
- Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
- Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
- Heidän pitää valita 11 bloggaajaa.
- Sinun pitää kertoa, kenet olet haastanut.
- Ei takaisin haastamista.

Tässä 11 faktaa minusta:

1. Olen suomen kielen ystävä. Tunnen kärsiväni henkisesti lukiessani kieliopillisesti huonoa tekstiä, joka vilisee kirjoitusvirheitä. En voisi kuvitella kirjoittavani esimerkiksi blogiani muuten kuin yleiskielellä. 
2. Lasten myötä olen alkanut pitää leipomisesta. Yleensä perheemme leipomispäiviä ovat lauantai ja sunnuntai, jolloin teen seuraavan viikon varalle pullia, piirakoita, rieskoja tai leipää – mitä milloinkin tekee mieli. 
3. Olen tiedonjanoinen ja pyrin käyttämään jokaisen tilaisuuden oppiakseni jotakin uutta. Tämän vuoksi olen saanut ehkä liiankin vakavamielisen ihmisen leiman. 
4. Edellisestä syystä johtuen voin helposti ilman huonoa omaatuntoa jättää väliin esimerkiksi sosiaalisia tilaisuuksia, joista en koe olevani itselleni hyötyä. 
5. Suosin joukkoliikennettä niin paljon kuin mahdollista. Käytännössä se tarkoittaa, että en kulje autolla edes joka kuukausi. Olen onnellinen siitä, että asumme paikassa, jossa on toimivat joukkoliikenneyhteydet. 
6.  Vaikka pidän matkustamisesta, tyydyn nykään lähinnä lukemaan matkakertomuksia. En tunne enää läheskään samanlaista halua matkustaa kuin aikaisemmin - koti vetää enemmän puoleensa.
7. Uskon, että uudenlainen yhteisöllisyyden aika on valtaamassa myös Suomen. Mietin omalta kohdaltani tapoja, jolla voisin osallistua siihen.
8. Pyrin hyödyntämään paljon "ilmaisia" palveluita. Sana'ilmainen' on lainausmerkeissä, sillä monet näistä palveluista on kustannettu verovaroin, kuten esimerkiksi kirjastot ja Ulkoministeriön tilaajille ilman erillistä maksua toimittamat lehdet.
9.Tiedostin vasta hiljattain olevani melko voimakkaasti introvertti, mikä on aiheuttanut väärinymmärryksiä useissa tilanteissa. Nykyään en kuitenkaan pidä tätä taipumustani ja sen ilmenemistä vikana tai erityisenä ongelmana.
10.Suosin verkkokauppoja. En erityisemmin välitä ostosten teosta ja kartan ostoskeskuksia, joten yritän suoriutua ostamisesta mahdollisimman edullisesti ja vähällä vaivalla.
11. Olen syksyihminen. Syksyssä on uuden aloittamisen tuntua ja kuitenkin samanaikaisesti on lupa vetäytyä sisätiloihin omaan rauhaan.


Vastaukset haastajan kysymyksiin:

1. Mikä on lempipaikkasi? 
Lempipaikkani on koti. Olen todellinen kotihiiri ja käytännössä kaikki harrastuksenikin ovat sellaisia, että voin tehdä niitä kotoa käsin. Kotia parempaa paikkaa on vaikea keksiä.
2. Mitä pelkäät? 
Juuri tällä hetkellä en mitään. Yleisesti ottaen pelkään esimerkiksi joitakin suuria eläimiä, tuntemattomia hämäriä tai pimeitä paikkoja sekä arvaamattomasti käyttäytyviä ihmisiä.
3. Mikä on hurjin kokemuksesi? 
Elämässäni on tapahtunut kaikenlaisia mielenkiintoisia asioita, mutta en luonnehtisi kovin monia niistä hurjiksi. Luultavasti hurjin niistä on ollut matkustaminen henkilöautossa parhaimmillaan 160 kilometrin nopeudella ilman turvavyötä. Olimme matkalla Damaskokseen ja auto oli paikallinen taksi, jossa istui minun ja mieheni lisäksi kolme muuta miestä. Silloin tuli mieleen pyytää suojelusta Korkeimmalta, ettei tapahtuisi onnettomuutta.
4. Uskotko kohtaloon? Perustele.
Uskon kohtaloon, koska se on yksi muslimien velvollisuuksista. Uskon, että Jumalalla (swt) on meille jokaiselle suuri suunnitelma, jonka pienempiin yksityiskohtiin voimme vaikuttaa omalla toiminnallamme.
5. Kenen kolmen artistin/bändin tuotantoon minun (haastajan) pitäisi ehdottomasti tutustua? 
Tämä onkin vaikea kysymys. En ole kuunnellut musiikkia aktiivisesti viimeiseen viiteentoista vuoteen eikä minulla ole yhtään suosikkiartistia/bändiä tms. Valitettavasti en siis osaa suositella ketään.
6. Millainen olisi unelmavaltiosi? 
Unelmavaltioni olisi mahdollisimman demokraattinen. Valta olisi lähellä kansalaisia ja tavallisten kansalaisten vaikutusmahdollisuudet olisivat siis suuret. Pidän myös nykyään pinnalla olevista aikapankeista, mikrotyöpaikoista ja muista vastaavista, joilla olisi merkittävä rooli myös unelmavaltiossani. Kaiken kaikkiaan unelmavaltioni olisi maanläheinen, yhteisöllinen ja suvaitsevainen.
7. Autatko köyhyydestä kärsiviä ihmisiä jotenkin? Miten? 
Pyrin auttamaan köyhyydestä kärsiviä ja olen kokenut sen itselleni jonkinlaiseksi kutsumukseksi. Olen Unicefin kuukausilahjoittaja. Lisäksi olen toiminut YK:n vapaaehtoistyöntekijänä eripituisissa todella mielenkiintoisissa projekteissa tämän vuoden keväästä lähtien. Tuon pestin kautta olen osaltani auttanut köyhiä nuoria saamaan äänensä kuuluviin heitä koskevassa poliittisessa keskustelussa omissa kotimaissaan ja maissa, joihin he ovat joutuneet muuttamaan. Nykyinen projekti, jossa olen mukana, on myös blogissani esitelty ugandalaisten Mmanze-nimisen kylän orpolasten ja muuten sosiaalisesti heikossa asemassa olevien lasten koulukampanja, jossa olen ollut mukana suunnittelu- ja toteutustyössä. Pyrin kirjoittamaan siitä blogiini oman erillisen kirjoituksen mahdollisimman pian. On ollut hienoa huomata, kuinka pienilläkin teoilla on todellinen merkitys ja kuinka pienetkin rahasummat saavat ihmeitä aikaan.
8. Mitä pieniä ekotekoja kaikkien pitäisi vähintään tehdä? 
Mieleeni tulee ensimmäisenä valojen sammuttaminen niistä huoneista ja tiloista, joissa ei oleskella juuri sillä hetkellä. Toki jätteiden lajittelu ja kankainen kauppakassi sekä joukkoliikenteen suosiminen ovat myös vaikuttavia valintoja.
9. Mikä kirja kaikkien kannattaisi lukea? Miksi? 
Muslimina minun tulisi varmasti vastata, että Koraani. Totta onkin, että ainakin kaikkien muslimien tulisi lukea se mieluiten vähintään kerran vuodessa läpi. Joka kerran itse niin tehdessäni suorastaan tunnen, kuinka uskoni saa vahvistusta. ”Tavallisista” kirjoista valinta onkin vaikeampi tehdä, sillä olen lukenut paljon uskomattoman hienoja kirjoja. Ehkäpä yksi mainitsemisen arvoinen on Paulo Coelhon Alkemisti, jonka arvio on myös blogini luetuin. Teoksessaan Coelho on onnistunut kirjoittamaan iättömällä tavalla onnen etsimisestä ja sen löytämisestä omasta itsestä.
10. Minkä asian mainitset ensimmäisenä ulkomaalaiselle kertoessasi hänelle suomalaisesta kulttuurista? 
Minulla ei ole ollut mitään standardialoitustapaa. Kertomani asiat ovat riippuneet asiayhteydestä. Ehkäpä kertomani asiat ovat kulttuurin osalta liittyneet suomalaisten hiljaisuuteen ja vähäisempään sosiaalisuuteen muiden maiden kansalaisiin verrattuna.
11. Mikä on paras tapa matkustaa? 
Juna. Se on ekologinen valinta eikä tarvitse ajaa itse, joten aikaa vapautuu lasten kanssa olemiseen. Kaukojunissa on lisäksi lasten leikkiosasto, joka on osoittautunut käteväksi pitemmillä matkoilla.

Omat 11 kysymystä haastetuille:

1. Oletko suolaisten vai makeiden herkkujen ystävä?
2. Mitä sellaista haluaisit tehdä, johon sinulla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta?
3. Ketä ihailet? Miksi?
4. Mikä on tämän päivän paras tekosi?
5. Mistä urheilulajista pidät eniten?
6. Mikä tässä vuodenajassa on parasta?
7. Mikä on paras vinkkisi kaamosmasennuksen torjumiseen?
8. Mihin maahan et haluaisi matkustaa? Miksi?
9. Millainen suhde sinulla on lähiruokaan?
10. Mitä luonteenpiirrettä haluaisit kehittää itsessäsi?
11. Mikä on suosikkivuodenaikasi? Miksi?

Haastan seuraavien blogien kirjoittajat mukaan:


      The Forenoon
   
Toivottavasti pidätte haasteista. En kuitenkaan pahastu, jos syystä tai toisesta ette halua ottaa haastetta vastaan.   

7 kommenttia:

 1. Kiitos kovasti, kun haastoit minut! En ole vielä varma, otanko osaa, kun kärsin jonkinlaisesta kirjoitus-halvauksesta, mutta yritän. Vastailen ainakin sinun kysymyksiisi, jos ei muuta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vastauksistasi! Olen aina ihallut tarkkaa tapaasi kirjoittaa, minussakin kun on vähän kielioppifriikin vikaa :) Tosin opiskelut englannin kielellä pilasivat omat kykyni kirjoittaa puhdasta suomen kieltä ja olen esim. unohtanut pilkkusäännöt lähes kokonaan. Nyt pilkutan tekstit lähinnä englannin kieliopin mukaan - ei hyvä.

  Tuo sinut kuvailemasi valtiomalli kuulostaa tosi kivalta. Olen varsinkin nyt Egyptin tilannetta seuratessani miettinyt asiaa paljon. Harmittaa, kun Morsin vastustajat leimataan "anti-islamisteiksi" vain, koska he haluavat kansalle enemmän valtaa. Osaisitko suositella jotain hyvää kirjaa, joka kertoo islamilaisesta valtiomallista?

  VastaaPoista
 3. Rauhaa SanaRiimu,
  kiva kuulla, että meitä on enemmänkin, huolella kirjoitetusta tekstistä pitäviä siis :). Täytyy kyllä myöntää, että omalta osaltani Egyptin tilanten seuraaminen on jäänyt aika heikoksi, joten minusta ei taida olla suosittelemaan siihen liittyvää lukemista. En ole lukenut oikeastaan minkään muunkaan maan valtiomalleista, ehkä siksi ettei sopivaa kirjaa ole tullut vastaan (enkä ole toisaalta yrittänyt niitä aktiivisesti etsiä). Pahoittelut!

  VastaaPoista
 4. Hmm. Huomaan itse kertovani ekana Suomesta ulkomaalaisille, että täällä siivooja voi naida miljonäärin eikä kukaan kohauta olkiaan; kaikki ovat ainakin periaatteessa samanarvoisia, ja kaikilla lapsilla samat mahdollisuudet elämästä. Se on todella erikoista koko maailman mittakaavassa. Siitä olen ylpeä.

  Tämä 11-kirjoitus luo sinusta tietynlaisen luonneprofiilin, ja hinduna olen heti hihkaisemassa että ilmiselvä pesunkestävä bramiinihan se siellä :-) Tervetuloa vastavierailulle minun blogiini, näillä on paljon yhteistä vaikka eri uskonnot ollaankin valittu.

  VastaaPoista
 5. Totta, eri uskonnoilla on yhteisiä kohtia. Kävin jo kurkkaamassa blogiisi ja tämänpäiväinen tekstisi yleissivistyksestä oli kiinnostavaa luettavaa kulttuurierojen ja suomalaisen kouluopetuksen näkökulmasta. Käyn ehkä kommentoimassa sitä tarkemmin tekstisi yhteyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa :-) Sinun näkökulmasi olisikin erityisen tervetullut koska (jos nyt oikein olen ymmärtänyt) elät itsekin monikulttuurisessa perheessä.

   Poista
 6. Kiitos! Totta on, että elän monikulttuurisessa perheessä. En erityisemmin nosta sitä blogissani esiin, koska yritän keskittyä kirjoittamaan hieman muista asioista kuin esim. perheestäni.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...