maanantai 11. marraskuuta 2013

Kirja-arvio: Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta

Omistaminen on yliarvostettua - jakaminen on päivän sana.Tämän ajatuksen pohjalta lähdetään liikkeelle teoksessa Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta. Talkoo- ja muu naapuriapu ovat olleet perinteisiä suomalaisia epämuodollisen auttamisen muotoja jo pitkän aikaa, mutta viime vuosien kuluessa niiden rinnalle on noussut uusia yhteisöllisyyden muotoja, jotka ovat saaneet myös taloudellisia ulottuvuuksia. Varsinkin Yhdysvalloissa (ja siellä erityisesti Kaliforniassa) alkunsa saaneet ja yhä suurempaan suosioon nousseet erilaisten yhteisöjen hallinnoimat kotimajoitus-, autonvuokraus-, keikkatyö- ja monet muut palvelut ovat saaneet suomalaisen versionsa ja tulevat teoksen ennusteiden mukaan saamaan yhä laajemman jalansijan vaihtoehtoisena toimintatapana omistamiselle ja suuryritysten markkinavallalle. Nämä yhteisöllisen taloudellisen toiminnan muodot vaativat tehokkaasti toimiakseen sosiaalisen median ja tietoliikenneyhteyksien toimivuutta, joten siksi niitä tässä teoksessa kutsutaan uusiksi yhteisöllisen talouden muodoiksi vastakohtana perinteisille yhteisöllisyyden muodoille.

Jakamistalous, yhteisöllinen talous, yhteistyötalous, solidaarisuustalous, vuokrausyhteiskunta, lahjatalous... Monelle ihmiselle sosiaalisesti ja taloudellisesti tärkeäksi tulleella yhteisöllisyyden muodolla on monta nimeä. Tässä teoksessa käytetään nimitystä jakamistalous, sillä se korostaa tämän talouden muodon ajatusta asioiden, taitojen ja tavaroiden jakamisesta ilmaiseksi, maksua vastaan tai vaihtokaupalla. Kun kaikkea ei tarvitse omistaa itse, säästyy aikaa ja vaivaa rahasta ja luonnonvaroista puhumattakaan.

Teoksessa pureudutaan jakamistalouden toiminnan edellytyksiin ja tarkastellaan sen yksityisiä ja yhteisöllisiä toimijoita. Kirjassa käsitellään jakamistalouden kehittymistä kansainväliseksi ilmiöksi, joka on ollut mahdollista erityisesti digitaalisen tietotaidon ja välineistön kehittymisen myötä. Toisaalta mietitään myös sitä, mitkä tekijät ovat olleet ja voivat olla jakamistalouden kehittymisen esteenä ja hidasteena. Mitä jakamistaloudessa konkreettisesti tapahtuu ja millaisia hyötyjä se tuottaa yksilölle ja yhteiskunnalle? Näitäkin asioita pohditaan. Vielä lopuksi luodaan katsaus jo olemassa oleviin rahan vaihtoehtoihin, kuten eri paikallisvaluuttoihin ja vaikkapa mainevaluuttaan sekä siihen, millaisia kehitysnäkymiä tälle yhteisöllisen taloudelle on odotettavissa tulevaisuudessa ja miten esimerkiksi kunnat voivat edistää jakamistalouden kehittymistä.

Teoksen rakenne, kieli ja ulkoasu antavat raikkaan vaikutelman. Suuri osa käytetyistä esimerkeistä on Yhdysvalloista, mutta kirjoittajat ovat nostaneet esiin myös niiden suomalaisia vastineita. Tämä hiljattain ilmestynyt teos on vielä toistaiseksi ajan tasalla - jakamistalouteen voi tutustua lisäksi vaikkapa samannimisellä internetsivustolla. Innostava ja selkeä kirjoitustyyli saa lukijankin helposti pohtimaan omia mahdollisuuksiaan osallistua jakamistalouteen.

Tekniset tiedot:
Lahti, Vesa-Matti ja Jenni Selosmaa: Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta
ISBN: 978-951-796-937-6
Atena Kustannus 2013
Nidottu, 195 s.
Kirjastoluokka: 36.1

2 kommenttia:

  1. Rauhaa Nadia! En tiedä oletko haasteiden ystävä, mutta tässä sinulle yksi. En pahoita mieltäni jos et tee sitä :)

    http://colita-de-rana.blogspot.fi/2013/11/11-haaste.html

    VastaaPoista
  2. Rauhaa SanaRiimu,
    kiitos haasteesta! Eipä ole haasteita kovin monta kohdalleni osunut tämän blogin aikana, joten otan sen vastaan. Kiitos haastamisesta :).

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...