sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Kirja-arvio: Katmandun unet

Katmandun unet on maailmanmatkaaja ja kirjallisuudentutkija Tero Tähtisen seitsemästä esseestä koostuva kokoelmateos. Heti alkuun täytyy todeta, että vaikka teoksen nimi viittaa kahteen asiaan, Katmanduun ja uniin, niin kumpikin jää tässä kirjassa sivurooliin. Teoksen ensimmäinen essee sijoittuu Nepaliin ja siten suurelta osin myös Katmanduun ja siinä Tähtinen kertoo myös kyseisessä maassa ollessaan näkemiään unia. Seuraavissa esseissä painopiste siirtyy nopeasti uusiin aiheisiin. Aiheita riittääkin sitten laajalla skaalalla, aina uskonnon ja tieteen vastakkainasettelusta pyhyyden olemuksen (tai ehkäpä paremmin sanottuna nykyajan pyhyyden puuttumisen) pohtimiseen, luontoon varsinkin sen alkuperäisessä muodossaan ja hiljaisuuteen. Viimeinen, loppusanojen omainen essee palauttaa teoksen Katmanduun.

Jos jonkinlaista kokoavaa teemaa Järvisen teoksen esseille yrittää löytää, niin se voisi olla nyky-yhteiskunnan kritiikki. Tähtinen kritisoi uskonnon ja tieteen vastakkainasettelua, tai pikemminkin niiden erottelua toisistaan. Professori Valtaojaa kohtaan kohdistuva kritiikki saa paljon tilaa Valtaojan vahvan tiedeuskon vuoksi. Tähtinen pohtii myös runsasta taustakirjallisuutta taustanaan käyttäen tietämistä ja käyttää paljon tilaa Facebookin suomimiseen. Samantyyppinen nyky-yhteiskunnassa vallitsevan ajatusmaailman kritisointi jatkuu yksinkertaista elämäntapaa ja alkuperäistä luontoa ihannoivassa esseessä, joka lähestyy hengeltään Pentti Linkolan näkemyksiä. Eikä pyhääkään ole nykymaailmassa olemassa enää samalla tavoin kuin ennen, vaan Tähtisen mukaan jonkin asian pyhänä pitäminen on monelle suorastaan kummallinen ajatus.

Tähtisen kokemuksia maailmalla, suomalaisissa kansallispuistoissa ja Kiikkaan kylässä on ilo lukea. Hän on tavoittanut yksinkertaisen elämän olemuksen, useita nyky-yhteiskunnan heikkouksia ja olen monessa asiassa hänen kanssaan samaa mieltä. Tekisi ihan mieli lähteä itsekin oikeaan luontoon vaeltamaan rinkka selässä tämän teoksen lukemisen jälkeen. Jollakin tapaa kokonaisuus jää kuitenkin rauhattomaksi ja sekavaksi - ehkäpä sen vuoksi, ettei ainakaan minulle selvinnyt kuin vasta jälkikäteen, ettei eri kappaleiden väliltä tarvitsekaan yrittää löytää niitä yhdistävää punaista lankaa. Ehkäpä teoksen nimenkin olisi voinut miettiä vastaamaan enemmän sen sisältöä.

Tekniset tiedot:
Tähtinen, Tero: Katmandun unet
ISBN: 978-952-268-005-1
Savukeidas 2011
Nidottu, 332 s.
Kirjastoluokka: 04

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...