keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kirja-arvio: Pieni suuri päätösten kirja

Mistä tietää, milloin on aika vaihtaa työpaikkaa? Kuinka tunnistaa tärkeimmät työtehtävät? Miten keskustella rakentavasti ristiriitatilanteessa? Mikä on sopivan hintainen lahja puolisolle tai vaikkapa puolitutulle lähetille? Teoksessa Pieni suuri päätösten kirja - 50 toimivinta ratkaisumallia pureudutaan näiden kysymysten ohella moneen muuhun jokapäiväiseen ja harvemmin eteen tulevaan pulmaan ja esitetään siihen ratkaisumalli.

Teoksen alaotsikon mukaisesti kirjaan on mahdutettu 50 erilaista periaatetta, jotka on jaettu käyttötarkoituksen mukaan neljään eri osioon. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan, kuinka voi tehdä parempia päätöksiä. Useammassa tämän osion malleista analysoidaan asioiden positiivisia ja negatiivisia puolia, hyötyjä, haittoja ja erilaisia seurauksia. Esimerkiksi monelle jo ennestään tuttu SWOT-analyysi löytyy tästä osiosta. Toisessa osassa etsitään keinoja paremman itseymmärryksen tueksi. Tässä osiossa selviää esimerkiksi kognitiivisen dissonanssin merkitys ja se, mitä musiikkimaku tai pukeutuminen paljastavat henkilöstä. Kolmannesa osiossa keskitytään ymmärtämään paremmin muita. Monelle tuttu vangin dilemma kuuluu tähän kategoriaan samoin kuin musta joutsen -periaate ja ainakin itseäni kiehtova Pareton periaate. Neljännessä osiossa pyritään löytämään keinoja toisten motivoimiseksi esimerkiksi markkinarakomallin avulla. Aivan lopuksi kirjaan on varattu useampi aukeamallinen tyhjiä ruutusivuja omien mallien piirtämiseksi.

Teos on mielenkiintoinen kokoelma erilaisia periaatteita, vaikkakaan aivan kaikkien niiden yhteyttä päätöksentekoon en ymmärtänyt. Ehkäpä niiden tarkoituksena on toimia ajatusten ja luovuuden herättäjinä, missä ne mielestäni onnistuivat. Kirja toimii työkirjan tapaan eli melko monen esitellyn mallin yhteydessä on mahdollisuus kokeilla mallin toimivuutta omakohtaisesti. Kannattanee vaikka ottaa kopio itseä kiinnostavista malleista, ellei halua piirtää suoraan kirjaan (mikä ei kirjaston kirjojen yhteydessä ole edes suotavaa). Löysin itselleni tästä teoksesta muutaman todella konkreettisen ja toimivan tuntuisen mallin - ehkäpä tämä teos autta sinua myös pienemmissä ja suuremmissa umpikujissa. Ainakin kirjan sisällysluettelo on visuaalisesti vertaansa vailla.

Tekniset tiedot:
Krogerus, Mikael ja Roman Tschäppeler: Pieni suuri päätösten kirja
Suomentaja: Heli Naski
ISBN: 978-951-796-818-8
Atena Kustannus 2012
Sidottu, 175 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...