lauantai 2. marraskuuta 2013

Kirja-arvio: Ubuntu! An Inspiring Story about an African Tradition of Teamwork and Collaboration

Ubuntu! on yhdysvaltalaiseen yritysmaailmaan sijoittuva kuvitteellinen kertomus Johnista, joka on ollut koko ikänsä työtä pelkäämätön, suorastaan ylitunnollinen työntekijä BullsEye-nimisessä monialayrityksessä. Saatuaan ylennyksen osastonsa esimieheksi edessä on kuitenkin vaikeuksia: John ei osaa huomioida alaisiaan, vaan odottaa heiltä moitteetonta työpanosta. Osaston tulos heikkenee entisestään, kunnes John joutuu esimiehensä puhutteluun ja koeajalle tuloksen parantamiseksi. Kaiken huipuksi Johnin avioliitto päättyy eroon, sillä hänen vaimonsa mukaan tällä ei ole enää aikaa perheelleen.

Johnilla on alaisenaan eteläafrikkalainen Simon, joka opiskelee Yhdysvalloissa MBA-tutkintoaan ja on BullsEye-yrityksessä työharjoittelussa. Eräänä viikonloppuna Johnin pakertaessa taas kerran jälkeen jääneiden tulostavoitteiden kohentamiseksi Simon saapuu työpaikalle auttamaan Johnia. Simon on yksi osaston lahjakkuuksista eikä hänen työpanoksessaan ole vikaa; siksi John ihmetteleekin, miksi hän on vaivautunut tulemaan paikalle. Tästä alkaa tie ubuntun ymmärtämiseen. Simon on nimittäin ollut kotimaassan menestyvän yrityksen perustaja ja johtaja, mutta samanaikaisesti hän on kokenut olevansa samalla tasolla työntekijöidensä kanssa. Ubuntun mukaan yhden menestys on kaikkien menestystä ja kääntäen osaston huono työpanos on kaikkien yhteinen asia. John oppii Simonilta myös sen, että ubuntun mukaan työntekijät tulee huomioida ensisijaisesti inhimillisinä, tasa-arvoisina ja arvokkaina ihmisinä ja vasta sen jälkeen työntekijöinä. Se mahdollistaa yhteisöllisyyden tunteen syntymisen, mikä auttaa yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Kuin sattuman oikusta Simon voittaa työpaikan henkilöstöhallintoon liittyvän palkinnon, viikon matkan Etelä-Afrikkaan, jonne hän saa lähteä esimiehensä eli Johnin kanssa. Etelä-Afrikassa ubuntun idea tiivistyy käytännössä ja John alkaa ymmärtää tekemiään virheitä ja vääränlaista ajattelutapaansa. John tiedostaa lapsuuden isämallin vaikutuksen käyttäytymiseensä ja siihen, kuinka hän kohtelee muita. Yhdysvaltoihin palaamisen jälkeen on muutoksen aika niin työelämässä kuin Johnin henkilökohtaisella rintamalla. Ubuntu otetaan käyttöön koko BullsEye-yrityksessä.

Teoksen kertomus vaikuttaa kieltämättä sepitteelliseltä, mutta siitä huolimatta sen idea on voimakas. Työpaikan yhteisöllisyys, yhteen hiileen puhaltaminen, auttaa pitämään henkilöstön sitoutuneena työpaikkaansa ja parantaa työpanosta. Ubuntu! onkin erityisesti työelämään, henkilöstön ja johdon motivointiin ja henkilöjen välisiin suhteisiin keskittyvä kirja, mutta miksei tätä voisi soveltaa muussakin elämässä: arvostakaamme ihmisiä sellaisenaan, ei heidän saavutustensa vuoksi.

Tekniset tiedot:
Lundin, Stephen ja Bob Nelson: Ubuntu! An Inspiring Story about an African Tradition of Teamwork and Collaboration
ISBN: 978-0-307-58788-6
Broadway Books 2010
Sidottu, 132 s.
Kirjastoluokka: 69.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...