sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Kirja-arvio: Veden varassa. Globaali kamppailu oikeudesta veteen

Veden varassa- globaali kamppailu oikeudesta veteen on kanadalaisen vesioikeuksien puolestapuhuja ja kansalaisvaikuttaja Maude Barlowin pamflettimainen puolustuspuhe globaalin makean veden puolesta. Barlowin ja eräiden tutkijoiden mukaan makean veden epäoikeudenmukaisesti jakautunut saatavuus ja globaali kaupallinen kilpailu vesioikeuksien hallinnasta ovat johtaneet siihen, että makean veden puutteesta on tullut ilmastonmuutoksen veroinen maailmanlaajuinen kriisi.

Barlow aloittaa teoksensa kertomalla ilmiöistä ja tapahtumista makean veden vähenemisen taustalla. Syynä käytettävissä olevan makean veden hupenemiseen ovat esimerkiksi pintaveden saastuminen, pohjavesien uudistumiskyvyn ylittävä pumppaaminen, sulavat vuoristojäätiköt sekä laaja piilovesikauppa esimerkiksi paljon vettä vaativien tuotteiden viljelyn ja ulkomaille myynnin muodossa. Toisaalta nopeutunut kaupungistuminen ja laajat metsien hakkuut, aavikoituminen ja ilmastonmuutoksen eteneminen, jättipatojen rakentaminen ja pintavesien keinotekoinen uudelleenohjaaminen ovat olleet osaltaan lisäämässä vesiongelman vakavuutta.

Suuret kansainväliset toimijat ovat huomanneet vesikaupan kannattavuuden, mitä tarkastellaan teoksen toisessa ja kolmannessa luvussa. Makean veden myynnistä on tullut nopeasti suurta voittoa tuottavaa liiketoimintaa ja kamppailu veden hallinnasta on saanut uskomattomia piirteitä samalla kun hupenevia vesivaroja on pyritty lisäämään esimerkiksi suolaisen meriveden suodatuksen avulla. Maailmanpankki on eräiden muiden globaalien toimijoiden ohella ollut voimakkaasti tukemassa veden yksityistämistä kehitysmaissa osana niiden rakennesopeutusohjelmia. Globaalia vesipolitiikkaa on hallittu massiivisten foorumien muodossa, joista esimerkkeinä toimivat kestävän kehityksen huippukokoukset.

Makealla vedellä rahastaminen on saanut kansalaiset varpailleen. Eri puolilla maailmaa järjestäytyneet vesisoturit eli makean ja kaikkien saatavilla olevan veden puolestapuhujat ovat järjestäneet omia varjotapahtumiaan suurten kansainvälisten kokousten yhteydessä. Teoksessa on kuvattu vesioikeusliikkeiden toimintaa eri maanosissa, joista erityisen menestyksekkäästi toiminta on onnistunut Latinalaisessa Amerikassa. Lopuksi tarkastellaan vielä makean veden tulevaisuutta esimerkiksi vesipakolaisuuden ja -demokratian näkökulmasta.

Barlow'n näkökulma ei jää teoksesa epäselväksi. Teos auttaa avaamaan silmät huomaamaan esimerkiksi merkittävien vesiyhtiöiden, kuten Coca-Colan, räikeä toiminta kehitysmaissa ja näennäinen "viherpesu" yhtiön kasvojen kohottamiseksi. Kirja on kaiken kaikkiaan ympäristötietoisen lukijan opas makean veden politiikkaan. Valitetavasti teoksen luettavuutta rasittavat jonkin verran kirjoitus- ja pilkkuvirheet ja hieman kankea suomennos, josta huomaa alkuperäiskielen olleen englanti. Lisäksi sisällysluettelossa kaikki sivunumerot eivät pidä paikkaansa, joten kirjan viimeistelyyn olisi voinut panosta vähän enemmän.

Tekniset tiedot:
Barlow, Maude: Veden varassa. Globaali kamppailu oikeudesta veteen
Suomentaja: Olli-Pekka Haavisto
ISBN: 978-952-01-0513-6
Like Kustannus 2013
Nidottu, 214 s.
Kirjastoluokka: 50.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...