tiistai 31. joulukuuta 2013

Kirja-arvio: The Art of Non-Conformity. Set Your Own Rules, Live the Life You Want and Change the World

The Art of Non-Conformity on tarkoitettu lukijoille, jotka ovat kysyneet joskus mielessään, voisiko elämällä olla muutakin tarjottavaa kuin ennalta lukkoon lyödyltä vaikuttava tulevaisuus ensin opiskelujen merkeissä, sitten  työelämässä ja kenties hieman vapautta eläkepäivien koittaessa, mikäli terveys ja rahavarat niin sallivat. Teoksen kirjoittanut Chris Guillebeau, jota on kutsuttu myös nykyajan työelämän Indiana Jonesiksi, kertoo omaa ja muiden esimerkkejä käyttäen eri keinoista, joiden avulla myös muiden on mahdollista matkustaa melkein mielensä mukaan ja työllistää itsensä tai tulla muuten toimeen kulloisestakin sijainnista riippumatta. Guillebeaun teoksen kantavana ajatuksena on lopettaa unissakävely ja aloittaa aktiivinen omilla ehdoilla eläminen.

Guillebeau kertoo omasta taustastaan sen verran, että hän on opiskellut yliopistossa, mutta kokenut sen itsensä ja muiden kannalta pitkälti ajanhaaskaukseksi todellisen elämän tarpeita ajatellen, ellei suunnittele uraa lääkärinä. Tutkintovaatimukset sisältävät tarpeettomia täytekursseja, mikä käy varsinkin Yhdysvalloissa myös kukkaron päälle. Merkittävän ja oman itsen kannalta mielekkään elämän eläminen osoittautuu puolestaan usein halvemmaksi kuin moni on etukäteen ajatellut. Guillebeaun mukaan tärkeintä on voittaa pelkonsa ja heittäytyä uuteen luottaen siihen, että turvaverkko ilmestyy aina jostakin. Pelon voittaminen merkitsee itsensä voittamista ja perinteisen ajattelutavan kyseenalaistamista silloinkin, kun muut tuntuvat olevan tällaista muutosta vastaan. Miksei vaikkapa hakea itselleen esimiestä työpaikan hakemisen sijaan, kuten eräs henkilö keksi tehdä? Itsensä markkinoiminen ja omien vahvuuksien tunteminen ovatkin eduksi, vaikka esimerkiksi uusia liikeideoita voi toki kokeilla ilman suurta taloudellista riskiä omien vahvuuksien löytämiseksi.

Guillebeaun ajatus itsensä työllistämisestä, nomadisesta elämäntavasta, omistusasunnon välttämisestä ja monien muiden taloudellisten ja sosiaalisten sitoumusten välttämisestä voi pitää itsekkäänä valtavirran arvoja vastaan kulkemisena, jonka lopullisiksi rahoittajiksi joutuvat muut veronmaksajat. Toisaalta oman tien kulkeminen johtaa usein myös mielekkäiden tapojen löytämiseen muiden auttamiseksi. Eräänä tässä kirjassa mainittuna esimerkkinä on päivätyönsä Yhdysvalloissa jättänyt plastiikkakirurgi, joka löysi kutsumuksensa afrikkalaisesta maaseutukylästä, jossa hän on tehnyt palkatta kirurgintyötään viimeiset 17 vuotta. Enemmistön vaihtoehdoksi Guillebeaun viitoittamasta tiestä ei liene eikä ole kaiketi tarkoituskaan; kuitenkin mielekkyyttä elämälleen hakeva voi löytää tästä teoksesta rohkeutta alkaa toteuttaa itseään.

Tekniset tiedot:
Guillebeau, Chris: The Art of Non-Conformity. Set Your Own Rules, Live the Life You Want and Change the World
ISBN: 978-0-399-53610-6
Penguin Books 2010
Nidottu, 242 s.
Kirjastoluokka:  36.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...