lauantai 14. joulukuuta 2013

Kirja-arvio: Itämaa

Leila on yläasteikäinen musliminuori, joka piiloutuu hupparin turviin. Hänen Itä-Helsingissä asuva perheensä edustaa samalla kertaa kahta erilaista islamia: Taustaltaan suomenruotsalainen Leilan äiti on palannut islamiin tulevan aviomiehensä tapaamisen myötä ja on omaksunut hyveellisen ja hartaan islamilaisen ajattelutavan. Leilan isä sen sijaan on uskonnollisesti maallistunut maahanmuuttajamies, joka on kyllä tarkka tyttäriensä maineesta, mutta viettää mieluiten aikaansa kavereidensa kanssa sen minkä bussinkuljettajantyöltään ehtii.

Isosisko Samira on Leilan tuki ja turva, kunnes Samira saa tarpeekseen äidin jyrkän kaksijakoisesta maailmankuvasta ja yrittää irrottautua siitä muuttamalla pois kotoa tuntemattomaan osoitteseen. Samiran tutustuttua skinheadporukkaan kuuluvaan Piteriin alkaa tapahtumaketju, joka on koitua Samiran lopuksi. Leila puolestaan yrittää etsiä paikkaansa parkour-harrastuksensa kautta; koulussa hänellä ei juuri ystäviä ole lukuun ottamatta Lindaa, johon Leilalla on kaksijakoinen viha-ystävyyssuhde. Entä mitä tapahtuu sisarusten ystävälle Jamilalle, joka katoaa odottamatta?

Itämaata voisi luonnehtia kertomukseksi nykynuorten maailmasta, jossa keskeisessä osassa ovat sisarukset, kaverit, koulu ja harrastukset. Oman lisänsä Leilan tarinaan tuo hänen taustansa muslimina ja maahanmuuttajan tyttärenä, jolloin hän on samalla syntyperäinen suomalainen  mutta ulkonäöllisesti muista poikkeava. Tapahtumien ajankohtana ovat vuodet 2006-2008. Tarina ei kuitenkaan etene kronologisesti, vaan sitä on kerrottu vuorotellen Samiran ja Leilan näkökulmista, niin että jopa vuodetkin vaihtuvat välillä edestakaisin. Tällainen valinta kirjan rakenteeksi on melko haastava lukijalle, sillä tapahtumien kulkua on paikoittain vaikea asettaa mielessään järjestykseen. Aiheensa puolesta kirja voi sopia myös nuorille luettavaksi, joskin se avaa myös vanhemmille ja pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville näkymän nykynuorten maailmaan aikana, jolloin maahanmuuttajataustaiset alkavat olla osa valtavirtaa. Joistakin epäuskottavista kohdista huolimatta - yksi tällainen on Piterin kehittyminen varsin odottamattomaan suuntaan - kirja on nopealukuinen ja melko todentuntuinen kuvaus.

Tekniset tiedot:
Holmström, Johanna: Itämaa
Suomentaja: Tuula Kojo
ISBN: 978-951-1-26841-3
Otava 2013
Sidottu, 333 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa mielenkiintoiselta kirjalta, pitääpä koittaa saada se luettua. Onko tämä täysin fiktiivinen kertomus vai perustuuko se edes hiukan tositapahtumiin?

    VastaaPoista
  2. SanaRiimu, tietääkseni kyseessä on täysin keksitty tarina. Tästä aihepiiristä ei ole kuitenkaan juurikan kirjoitettu kirjoja, joten siksi päätin lukea sen. Sai taas vähän makua yläkoululaisten ajatusmaailmasta :).

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...