keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Kirja-arvio: Pala palalta pois. Kertomuksia Alzheimerin taudista

Tällä kirjalla ei voisi olla osuvampaa nimeä. Ranto kertoo teoksessaan Pala palalta pois - kertomuksia Alzheimerin taudista oman äitinsä sairastumisesta ja sitä seuraavista viidestä vuodesta. Rannon äidin tarina toimii kirjan alku- ja loppuosana siten, että Rannon äiti on kertojan roolissa kirjan alussa ja Ranto itse kertoo tapahtumista kirjan lopussa. Kirjan keskiosaan on koottu muiden tautiin sairastuneiden ja heidän omaistensa ja läheistensä näkökulmista kirjoitettuja kertomuksia, joiden joukossa on muutama muukin muistisairaus kuin Alzheimer.

 Ranto kuvaa teoksessaan koruttomalla tavalla, kuinka Alzheimerin tauti vaikuttaa sairastuneen lisäksi hänen omaisiinsa ja hoitajiinsa. Hän sanoo osuvasti, että tauti on lempeä sairastuneelle mutta rankka sairastuneen hoitajalle. Sairastunut lipuu hiljalleen pois, unohtaa vähäisimmätkin taidot ja tulee täydellisen riippuvaiseksi hoitajastaan ymmärtämättä sitä kuitenkaan itse. Itse asiassa monet sairastuneet suuttuvat heille tarjotusta avusta eikä Rannon äiti ole poikkeus. Se on yksi syistä, joka aiheuttaa Rannolle ja muille hoitajille riittämättömyyden ja väsymisen tunteita. Toisena syynä voidaan pitää esimerkiksi kotihoidon laatua, joka voi olla hyvä -  tai sitten ei. Rannon tapauksessa kunnallisen kotihoidon yksityistäminen johti suoranaiseen katastrofiin. Hoitajien ja sairastuneiden läpikäymien ajatusten ja tunteiden ristiriita on ilmiselvä, mikä käy ilmi teoksen keskiosan lukuisista kertomuksista.

Alzheimerin tauti ja muut muistisairaudet ovat väestön ikääntyessä entistä yleisempiä, ja usealla on suvussaan vähintään yksi sairastunut. Tälle kirjalle on siis tarvetta vertaistuen tarjoajana ja ymmärryksen lisääjänä sairastuneita ja heidän hoitajiaan kohtaan. Toisaalta teos on myös suorasanainen yhteiskunnallinen kannanotto kotihoidon ja sairastuneiden hoitajien huonon tilanteen korjaamiseksi. Tätä selkeästi ja Alzheimerin taudin eri puolia valottavaa kirjaa sopii suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Ranto, Anneli: Pala palalta pois. Kertomuksia Alzheimerin taudista
ISBN: 978-951-20-9180-5
Gummerus 2013
Sidottu, 247 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...