tiistai 17. joulukuuta 2013

Kirja-arvio: Puolinainen

Sarah Nickerson on bostonilaisen, mutta moneen maahan lonkeronsa levittäneen strategiakonsulttiyrityksen henkilöstöjohtaja, joka on tottunut tekemään töitä 70-80 tuntia viikossa ja pitämään ilmassa vähintään viittä palloa samanaikaisesti. Hänen miehensä on samanlainen työnarkomaani, ja perheen kolme lasta kasvavatkin pitkälti koulun, päivähoidon ja yksityisten lastenhoitajien parissa. Tiivis työtahti on välttämätön perheen elintason ylläpitämiseksi: vauraalla asuinalueella sijaitseva omakotitalo on perheen ykköskoti, minkä lisäksi he maksavat toista asuntolainaa Uuden Englannin maaseudulla sijaitsevasta hulppeasta loma-asunnostaan. Sarah perheineen tuntuu elävän kaikin puolin materiaalisesti menestynyttä elämää ja hän nauttii kiireisen elämänsä tarjoamista haasteista.

Eräänä perjantaiaamuna kaikki muuttuu. Sarah ajaa kolarin matkalla töihin ja päätyy tajuttomana sairaalaan. Hän herää päälaki metallipaloilla yhteenkoottuna noin viikko onnettomuuden jälkeen ja on jo innoissaan palaamassa töihin, kunnes todellisuus iskee vastaan. Hän ei tunne omaa vasenta puoltaan, ei näe vasemmalle - vasenta ei ole enää hänelle olemassakaan, ellei joku siitä hänelle kertoisi. Diagnoosina on vasemmanpuoleinen neglect, joka on peräisin aivojen oikeanpuoleiseen osaan kohdistuneesta vauriosta. Sinnikäs Sarah ottaa tavoitteekseen täydellisen toipumisen mahdollisimman nopeasti, minkä vuoksi hänelle onkin melkoinen pettymys huomata, ettei paraneminen olekaan samalla tavalla hallittavissa kuin kaikki muut asiat hänen elämässään. Kymmenen viikkoa onnettomuuden jälkeen hän ei ole lähelläkään työkykyinen eivätkä lääkärit anna mitään takeita siitä, että hän parantuisi koskaan kokonaan ennalleen. Kaiken huipuksi Sarahia tulee hoitamaan hänen äitinsä, joka ei ole välittänyt hänestä viimeiseen kolmeenkymmeneen vuoteen.

Kuntoutuksen täyttämät päivät ja viikot auttavat Sarahia näkemään elämänsä uudessa valossa. Kun hoidettavana ei olekaan ympärivuorokautisesti kaikkia työtehtäviä, hänelle vapautuu aikaa miettiä esimerkiksi perheen toimeentuloa: kuinka hoitaa kaikki perheen laskut vain yhden aikuisen palkalla? Mitä tehdä, ellei hän pysty palaamaan töihin? Haluaako hän ylipäätään enää palata samaan työpaikkaan kuin aikaisemmin? Onnettomuuden rinnalla nimittäin moni entinen asia on alkanut näyttää toisarvoiselta. Kaiken tämän pohdinnan keskellä hän saa mahdollisuuden tutustua uudelleen äitiinsä. Lopulta kaikkien yhteensattumien tuloksena perhe tekee ratkaisun, joka muuttaa heidän elämänsä uuteen, inhimillisempään suuntaan.

Genova on yhtään liioittelematta loistava tarinankertoja. Jo Edelleen Alice vakuutti minut hänen kyvyistään ja Puolinainen jatkaa samalla linjalla mitä tulee lääketieteelliseen uskottavuuteen ja hänelle ominaiseen kuivaan huumoriin. Genova on kirjailijan ammatin lisäksi itsekin neurotieteiden tohtori, mikä selittänee hänen keskittymisensä tämäntyyppisiin, terveytensä menettäneiden henkilöiden tarinoita kertovien kirjojen kirjoittamiseen. Oman tietämyksensä tukena hän on hyödyntänyt laajalti terveydenhuollon ammttilaisten osaamista. Tätä kirjaa ei voi kuin suositella hyvästä tarinanerronnasta pitäville - upea lukukokemus.

Tekniset tiedot:
Genova, Lisa: Puolinainen
Suomentaja: Leena Tamminen
ISBN: 978-951-0-38868-6
WSOY 2012
Sidottu, 333 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa jännältä kirjalta, joka on juoneltaan ja opetuksiltaan varmaan hyvinkin arvattava... oliko näin?

    Sitä olen kovasti ihmetellytkin maailmanmenoa seuratessani, että voivatko ihmiset todella olla tyytyväisiä elämäänsä jos eivät ehdi juurikaan nähdä lapsiaan, ja että eikö tärkeämpää olisi viettää viihtyisiä yhteisiä hetkiä yhdessä asunnossa kuin maksaa kalliisti kahdesta.

    VastaaPoista
  2. Perusjuoni on kyllä melko ennalta-arvattava, mutta ainakaan tässä tapauksessa se ei mielestäni haitannut lukukokemusta. Pidin todellisen sairauden kuvauksesta, joten siinä mielessä kyse olisi voinut olla vaikka tositarinasta.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...