keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Opetus viideltä apinalta

Olipa kerran viisi apinaa, jotka sadistinen apinoiden vihaaja oli sulkenut häkkiin. Häkin pohjalla on tarjolla tarpeeksi ruokaa ja vettä pelastaen ne nälkäkuolemalta heidän viettäessään tylsää elämää tuijottaen päivittäin lasin läpi. Ruoka pohjalla on pahaa, mutta sitä on riittävästi. Kuitenkin häkin huipulla on houkutellen odottamassa iso nippu banaaneja. Sopivasti sadisti on myös asettanut tikkaat huipulle.

Päästyään yli häkkiin joutumisesta aiheutuneesta järkytyksestä yksi apinoista nousee tikkaita ja tavoittelee banaania. Yhtäkkiä vesiletku ilmestyy tyhjästä. Huipulla oleva apina peittyy kylmään veteen, eikä pelkästään se - kaikki muut apinat kastuvat myös kuin joukkorangaistuksena yhden vapautta rakastavan apinan tekosista.

Seuraavien päivien aikana tapaus toistaa itseään useita kertoja. Yksi apina kiipeää banaanin luokse, koko joukko apinoita kastuu ja melko pian ryhmä alkaa lyödä apinaa, joka on ollut tarpeeksi urhea kiivetäkseen tikkaita. Banaanit ovat edelleen huipulla, mutta tavoittamattomissa. Vastentahtoisesti apinat hyväksyvät kohtalonsa elää elämänsä ilman banaaneja.

Eräänä päivänä kokeilu muuttuu. Sadisti ottaa yhden apinoista ja laittaa sen tilalle toisen. Tietämättä seurauksista uusi apina alkaa välittömästi nousta tikkaita ylös hakemaan banaania, loput apinat vetävät hänet alas ennen kuin se saavuttaa huipun ja joukko asettuu taas aloilleen.

Seuraavana päivänä toinen apina vaihdetaan, ja sitten toinen, ja prosessi toistaa itseään: uusi apina hamuaa banaaneita, tulee vedetyksi alas ja sopeutuu. Viiden päivän kuluttua jäljellä ei ole yhtään alkuperäistä apinaa eikä yksikään apinoista ole kastunut kylmään veteen, mutta jokainen apina tietää, ettei niiden oleteta nousevan tikkaita. Lopulta yksi apinoista kysyy:"Hei, miksi emme voi syödä banaaneita?". Loput ravistavat olkapäitään ja sanovat:"Emme ole varmoja - tiedämme vain, ettemme voi."

***

Kuten häkkiin suljetut banaaneihin välinpitämättömästi suhtautuvat apinat, tavanomaisen elämän eläminen merkitsee unissakävelijän elämää. Kukaan sadisti ei ole heittänyt meitä häkkiin. Oletko koskaan kuullut, että on helpompi pyytää anteeksiantamusta kuin lupaa? Jos olet juuttunut häkkiin, on aika rikkoa lasi ja ryömiä ulos ja astua elävään elämään.

- Chris Guillebeaun teoksesta The Art of Non-Conformity (s. 16-18)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...