lauantai 28. joulukuuta 2013

Viisi keinoa päästä tuomitsevuudesta

Jos tunne "olen parempi kuin sinä" valtaa sinut verratessasi tseäsi johonkin toiseen, mieti seuraavaa:

1. Mieti sanontaa "jokaisella pyhimyksellä on menneisyytensä ja jokaisella syntisellä on tulevaisuutensa".
'Pyhimyksenä' oleminen ei takaa sen jatkumista koko elämän ajan, mutta polku Jumalan anteeksiantoon on aina avoin ja erityisesti suunniteltu henkilölle, joka katuu tekemäänsä virhettä ja etsii muutosta, vaikka se tapahtuisi yhä uudestaan.

2. Ajattele omia virheitäsi ja puutteitasi. 
Odotahan, mieleen ei tule yhtään? Jos et pysty löytämään yhtään virhettä, olet Saatanan harhauttama ja vielä pahemmassa asemassa kuin yksikään niistä, joiden silmiinpistävät synnit huomaat.

3. Muistele Profeetta Muhammadin (saws) sanontaa: "Kukaan, jolla on pienikin muru ylimielisyyttä sydämessään, ei pääse Paratiisiin." (Bukhari)
Profeetta (saws) ei sanonut "kukaan, joka ei käytä hijabia, ei pääse Paratiisiin" tai "kukaan, jolla on tyttöystävä, ei pääse Paratiisiin". Kyllä, hijabin käyttämättä jättäminen ja sopimattomassa suhteessa oleminen eivät ole oikein. Ne eivät ole kuitenkaan esteenä Paratiisiin pääsylle. Ylimielisyys on. Kun ajattelet olevasi parempi kuin joku, joka liittyy asiaan X, varmista, ettei oma sydämesi liityy asiaan X, Y tai Z.

4. Kysy itseltäsi: Onko tämä henkilö vanhempi?
Jos hän on ja sinä et ole, hän on valovuosia edellä pelissä. Ei ole merkitystä sillä, kuinka paljon palvontamenoja suoritat; jos joku on äiti, Paratiisi on hänen jalkojensa juuressa. Jos hän on äiti tai isä, kaikki hänen lapsilleen opetettu hyvä ja hänen lastensa hyvät teot ovat palkintoja, jotka palautuvat vanhemmalle. Kuinka voit verrata itseäsi sellaiseen? Jos hän on vanhempi ja myös sinä olet, mieti minkä hienon työn jälkikasvu mahtaa tehdä tämän henkilön opetusten vuoksi.


5. Muistuta itseäsi: Sinulla ei ole aavistusta siitä, mitä toinen henkilö on käynyt läpi ja mistä hän on tulossa.
Kuinka monta ihmistä onkaan fyysisesti pahoinpidelty saadakseen heidät rukoilemaan, pakotettu käyttämään hijabia tai käytetty seksuaalisesti hyväksi "uskonnon" nimissä? Ohikiitävä vuorovaikutuksemme toisten kanssa ei ole portti avaamaan toisten taustaa ja menneisyyden taisteluita. Emme tiedä tuskaa, jonka he ovat käyneet läpi. Ja joskus, kivuliaiden kokemusten seurauksena, ihmiset jättävät islamin harjoittamisen tai islamin uskon kokonaan. Mutta joskus he päättävät palata takaisin ja silloin kun he tekevät niin, se vie aikaa. Heidän täytyy käydä läpi tunteensa, myrkylliset suhteensa jotka aluperin aiheuttivat heidän islamia kohtaan tuntemansa skisman ja vaikeuden löytää oma paikkansa yhteisössä jätettyään se joksikin aikaa. He käyvät joka päivä läpi sisäisiä ja ulkoisia taisteluita. Sitä mitä he ovat käyneet läpi, ei voi verrata nuoreen mieheen tai naiseen, joka on kasvatettu kannustavassa uskonnollisessa ympäristössä, joka on ollut osa huolehtivaa yhteisöä, joka laitettiin islamilaiseen kouluun heti päivähoidon jälkeen ja joka on käynyt päivittäin Koraani-tunneilla. Koraanin ulkoa osaaminen 20-vuotiaana voi olla vaikuttavaa ja Jumala siunatkoon siitä ja Hän nostaa tällaista henkilöä erityisellä tavalla. Mutta tämä henkilö ei välttämättä ole lähempänä Jumalaa tai saa Häneltä enemmän palkkioita kuin taisteleva Jumalan palvelija, jolla on takanaan uskomattomia vaikeuksia ja joka taistelee palatakseen.

Joten mitä tehdä, kun tunne "pyhempi kuin sinä" nousee pintaan?
Ajattele, Omarilla (olkoon Jumala hänelle suosiollinen) oli tapana olla vihamielinen islamofoobikko, joka pieksi palvelijoitaan siksi, että he uskoivat Jumalaan. Nykyisin hänet tunnetaan yhtenä henkilöistä, joille on luvattu pääsy Paratiisiin Profeetan (saws) itsensä lupaamana. Olisiko hän ollut roolimallimme, jos olisimme tunteneet hänet ennen islamia? Ehkä ei. Mutta katso mitä hänestä tuli, ja tiedätkö miksi? Koska Jumalan ohjauksesta ja armosta, hänellä oli opettaja ja yhteisö, joka auttoi häntä saavuttamaan täyden potentiaalinsa.

Tämä meidän tulee olla muille ja sallia muiden olla meille. olla rakastava mentori. Olla kannustava ystävä. Olla rohkaiseva neuvonantaja. Olla olkapää, jota vasten itkeä ja nojata. Mahtava rakkautesi islamiin ja muslimius näkyy yksinkertaisesti tekojesi kautta, siinä että olet muita varten kohottavalla, erityisellä tavalla. Kun he ovat valmiita, he kysyvät sinulta islamista ja etsivät apuasi tulemaan niin hyväksi muslimiksi kuin he voivat olla. Se tapahtuu kuitenkin vain jos todella välität heistä. Ja kun välität jostakusta, et voi koskaan ajatella olevasi parempi kuin muut; et koskaan halua olla yhtä ylempänä ja näyttää heille paikkansa. Kun todella välität jostakusta, haluat heidän parastaan. Islam on heille parasta ja he tarvitsevat jonkun sinunkaltaisen näkemään sen kauneus. Ylimielisyys ei ole kaunista. Tuomitsevuus ei ole kaunista. Profeetallinen lämpö, hyväksyminen, kannustavaisuus ja ohjaus on kaunista. Ole kuten Profeetta (saws). Ympäröi sydämesi toisten ihmisten molemmista maailmoista välittämisellä niin paljon, ettei siinä yksinkertaisesti ole tilaa tuomitsevuudelle tai ylimielisyydelle. Ja ehkäpä muiden vilpittömän hyväksymisen seurauksena huomaat pian olevasi oikea henkilö ohjaamaan myös itseäsi.

Suomennettu Suhaibwebbin artikkelista 5 Tips to Stop Being Judgmental.

2 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja mukava muistutus meille kaikille siitä, että ketään ei saisi tuomita. Tuli kuitenkin väkisinkin mieleen, että mitäs sitten jos se olo onkin päinvastainen? Mitä jos henkilöstä tuntuu aina, että on huonompi kuin muut ja tämä tunne vaikuttaa negatiivisesti hänen elämäänsä?

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio, SanaRiimu. Ei ole hyvä sekään, jos ihmisellä on huono omanarvon- ja itsetunto eikä osaa oikein arvostaa itseään. Jonkinlaisesta itsetunnon puutteesta lienee kyse kyllä silloinkin, kun tuntee tarvetta yrittää alentaa muita tunteakseen itsensä arvokkaammaksi. Terve itsetunto olisi hyvinkin oman postauksensa arvoinen aihe. Ihanteellisimmillaan uskosta voi saada sellaisen voimavaran, jonka turvin näkee itsensä oikeassa suhteessa muihin nähden.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...