lauantai 25. tammikuuta 2014

Kirja-arvio: Afghanistan, where God only comes to weep. A woman's story of courage, struggle and determination

Shirin-Gol on vielä nuori tyttö, kun venäläiset hyökkäävät hänen kotimaahansa Afganistaniin. Shirin-Gol on samaan aikaan tyypillinen ja poikkeuksellinen afganistanilaistyttö: isänsä kehotuksesta huolimatta hän menee kouluun ja on intohimoinen opiskelija unelmoiden lääkärin ammatista. Venäläisten jatkaessa invaasiotaan maahan Shirin-Golin vanhemmat sisarukset ja isä osallistuvat kotimaansa puolustamiseen maan pohjoisosassa, kun Shirin-Gol jää äitinsä ja nuorempien sisarusten kanssa pitämään huolta kodista. Eräänä päivänä hänen isoveljensä häviää uhkapelissä ja koska tällä ei ole varaa maksaa velkaansa, hän lupaa sisarensa vaimoksi voittaneelle osapuolelle. Niin Shirin-Gol avioituu nuorella iällä Moradin kanssa, joka osoittautuu melko hyväsydämiseksi mieheksi, sillä Shirin-Gol saa jatkaa opiskeluaan; Morad ei osaa lukea eikä kirjoittaa.

Ennen pitkää levottomuudet valtaavat myös Shirin-Golin asuinseudun ja nuori perhe joutuu pakenemaan maasta Pakistaniin. Moradin loukattua itsensä hänestä tulee työkyvytön ja Shirin-Gol joutuu hankkimaan tavalla jos toisella elantoa kasvavalle perheelle maassa, jossa on muitakin pakolaisia ja toimeentulo erittäin tiukassa. Varsin kyseenalaiset keinot tulevat kyseeseen silloin, kun muita vaihtoehtoja ei ole jäljellä. Morad katsoo kuitenkin läpi sormien, kun Shirin-Gol synnyttää toisen miehen lapsen ja jouduttuaan joukkoraiskauksen uhriksi tulee uudelleen raskaaksi ja synnyttää toisen avioliiton ulkopuolisen lapsen. Shririn-Golista tulee yhä voimakkaammin perheenpää ja elättäjä, kun pakomatka jatkuu takaisin Afganistaniin erääseen syrjäiseen kylään, jossa perheellä on hyvä olla aina siihen saakka, kunnes sota leviää alueelle. Seuraava väliaikainen kotimaa on Iran, joka vastaanottaa aluksi ystävällisesti afgaanipakolaisia, mutta sittemmin yhä suuremman pakolaisvirran myötä kiristää pakolaisten ehtoja muutenkin surkeilla leireillä.

Yhtenä kiinnostavana lankana tarinassa kulkee Shirin-Golin vanhimman tyttären avioituminen talebanin kanssa. Kyseessä vaikuttaa olevan harvinainen rakkausavioliitto, joka hyödyttää myös rahallisesti tiukassa asemassa olevaa perhettä, mutta päättyy varsin dramaattisesti. Teoksen loppuosa keskittyykin joltakin osin seuraamaan tyttären vaiheita avioliitosta ja lapsesta toiseen.

On vaikea sanoa, miltä osin tämä tarina on totta. Usein sanotaan, että totuus on tarua ihmeellisempi, mutta tämän kirjan kerrotaan kertovan hyvin tavanomaisen afganistanilaisnaisen tarinan. Kotimaan levottomuudet ja talibanien hallinto ovat tehneet tyttöjen ja poikienkin koulutuksen ja perheiden elinolosuhteet erittäin vaikeiksi. Shirin-Golin haave lääkärin ammatista jää lopulta haaveeksi, vaikka hän saakin toteuttaa taipumuksiaan joissakin työtehtävissä. Shirin-Golin aviomies Morad on koko teoksen ajan taustahenkilö, joka ei tunnu kantavan vastuutaan ja jonka itsekunnioitus joutuu koetukselle avioliiton ulkopuolisten lasten, työkyvyttömyyden ja opiumriippuvuuden myötä. Kuitenkin kokonaisuudessaan teos kuljettaa hyvin mukanaan, vaikka se kertookin taas yhden uuden surullisen tarinan kovia kokeneen maan asukkaista.

Tekniset tiedot:
Shakib, Siba: Afghanistan, where God only comes to weep. A woman's story of courage, struggle and determination
ISBN: 0-7126-2339-6
Random House 2002
Nidottu, 312 s.
Kirjastoluokka: 4.4

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi rankalta tarinalta! En ole edes varma, kestäisinkö itse lukea tuollaista.

    VastaaPoista
  2. Roz, olen lukenut aika monia Afganistanista kertovia kirjoja ja täytyy sanoa, että jokaisessa on ollut aika surullinen ja raskas pohjavire. Tämä kirja ei ollut siitä poikkeus. Aina tulee ajatelleeksi, kuinka paljon tarinoissa on totta.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...