tiistai 28. tammikuuta 2014

Kirja-arvio: Murra onnellisuuden esteet

Murra onnellisuuden esteet -teoksessa "onnellisuusprofessorin" tittelin saanut psykologian professori Markku Ojanen erittelee onnenvarkaita eli tunteita ja tekijöitä, jotka helposti estävät onnellisuuden tunteen kokemisen. Samalla hän pyrkii osoittamaan, kuinka kunkin tekijän voima on murrettavissa. Olennaisena ajatuksena on se, että vaikka onnellisuuden saavuttaminen on lähes kaikkien tavoitteena, se tuntuu pakenevan etsijäänsä. Onnellisuuden käsitetään usein olevan jokin elämän huippuhetki, jonka saavuttamisen jälkeen koko loppuelämän oletetaan olevan yhtä autuutta. Tässä teoksessa onni käsitetään sen sijaan pitkäaikaiseksi olotilaksi tai oikeanlaiseksi elämänasenteeksi.

Ojanen on eritellyt teoksessaan lähes kaksikymmentä erilaista onnenvarasta. Jokaisen kohdalla hän on esitellyt, mistä on kyse, mikä kyseisestä tunteesta tai tekijästä tekee kielteisen ja mitä sille on tehtävissä. Merkittäviä onnenvarkaita ovat esimerkiksi katkeruus, yksinäisyys, kateus, erilaiset riippuvuudet ja ongelmien loputon märehtiminen. Moni kokee onnen puutetta myös romanttisen rakkauden harhan, itseen liittyvän sokeuden, materialismin, parisuhdeongelmien tai eksistentiaalisen ahdistuksen vuoksi. Kyse on siis loppujen lopuksi hyvin moninaisista asioista, jotka voivat kasaantua ja tuntua ylitese pääsemättömiltä onnellisuuden tuntemisen esteiltä.

Eri ilmiöitä on käyty läpi tutkimustiedon valossa ja Ojanen pohtii niitä omasta psykologisesta näkökulmastaan. Teoksessa ei ole mielestäni kuitenkaan juurikaan uutta muihin samantyyppisiin itseapuoppaisiin nähden. Hyvänä muistutuksena on toki se, että paljon on omasta asenteesta kiinni: mikäli vanhoja vastoinkäymisiä jää käymään läpi lopun elämänsä näkemättä kaikkea hyvää ympärillään, voi kenties tarvita tällaisen teoksen avaamaan silmiä. Kokisinkin tämän teoksen sopivan parhaiten jonkinlaisessa umpikujassa olevalle lukijalle, joka kaipaa tietä ulos näkemään itsensä ja muut oikeassa valossa.

Tekniset tiedot:
Ojanen, Markku: Murra onnellisuuden esteet
ISBN: 978-952-492-734-5
Minerva Kustannus 2013
Sidottu, 229 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...