tiistai 7. tammikuuta 2014

Kirja.arvio: Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois. 543 päivän reppumatka

Kolmekymppinen toimittaja Merja Mähkä on jonkinlaisen elämänkriisin kynnyksellä ja kokee elämänsä ja työnsä merkityksettömiksi. Takana on monta ylitöiden täyttämää vuotta, joiden aikana Mähkä on aina onnistunut keräämään sen verran lomaa, että on päässyt kerran vuodessa muutaman kuukauden matkalle maailmalle. Nyt takaraivossa jyskyttää kuitenkin halu pitemmälle matkalle ilman valmiiksi lukkoon lyötyjä suunnitelmia ja aikatauluja. Mähkä suunnittelee ensin irtisanoutuvansa työstään, mutta saakin yllättäen palkatonta vapaata toteuttaakseen unelmansa. Sitten vain ylimääräinen irtaimisto myyntiin ja asuntoon vuokralaiset matkan ajaksi ja Suureksi Matkaksi nimetty reissu voi alkaa.

Mähkä aloittaa matkansa Intiasta, joka on hänelle ennestään tuttu. Intialla, kuten monella muullakin maalla, on kuitenkin yllättävät kasvonsa myös kokeneelle matkaajalle, ja Mähkälläkin on edessään monia odottamattomia kohtaamisia. Suuren osan matkasta Mähkä matkustaa yksin, välillä kuitenkin turvallisuuden ja seuran vuoksi hänellä on matkaseuraa muista reppureissaajista. Matka Intiasta jatkuu Nepalin kautta Bhutaniin, Bagladeshiin, Thaimaahan, Laosiin, Myanmariin ja Indonesiaan. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa hän vain piipahtaa ennen siirtymistä Afrikkaan. Etelä-Afrikan, Namibian, Botswanan, Sambian ja Malawin käsittävällä osuudella Mähkän ehdottomaksi suosikiksi nousee Malawi. Rekkamatkana toteutunut Afrikan-kierros tapahtuu korealaisten matkustajien kanssa. Tähän saakka hyvin sujunut matkanteko saa hieman takapakkia Mähkän lentäessä Argentiinaan, jossa hän tulee ryöstetyksi kaikkien arvoesineidensa osalta. Edessä on uuden tietokoneen ja kameran hankinta, vaikka kerran menetettyjä kuvia ei voikaan saada takaisin. Onneksi muistot elävät kuitenkin mielessä, kun Mähkä jatkaa muihin Etelä-Amerikan maihin. Hän kiipeää Macchu Picchulle ja osallistuu Galapagossaarille suuntautuvalle risteilylle. Suuren Matkan viimeisenä maanosana on vielä Keski-Amerikka, jossa Mähkä heittää haikeat hyvästit maailmalle palatakseen takaisin Suomeen. Hän suunnittelee paluuta Väli-Amerikkaan asettuakseen sinne pysyvämmin, mutta kirjan lopussa tämä suunnitelma ei ole saanut konkreettisia piirteitä.

Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois on omiaan nostattamaan matkakuumetta ja kirjassa onkin useita sivullisia käytännön vinkkejä omaa matkaa harkitsevalle. Teos on rennolla otteella kirjoitettu ja nojatuolimatkaa siivittävät lähes joka sivulle lisätyt tunnelmalliset kuvat. Tätä kirjaa voi suositella matkakirjoista pitäville lukijoille.

Tekniset tiedot:
Mähkä, Merja: Ihanasti hukassa ja miten sieltä pääsee pois. 543 päivän reppumatka
ISBN: 978-951-31-6684-7
Tammi 2012
Nidottu, 254 s.
Kirjastoluokka: 48

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...