torstai 13. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Apinajohtajan käsikirja. Esimiestaitoja simpanssien tapaan

Apinajohtajan käsikirja - esimiestaitoja simpanssien tapaan on saanut teoksen kirjoittajien kertoman mukaan innoituksensa ruotsalaisen Furuvikin eläintarhan simpanssilaumasta. Kypsyteltyään ajatusta esimiesoppaasta kirjoittajat seurasivat useamman vuoden ajan simpanssilauman toimintaa eläintarhan hoitajan johdolla ja huomasivat siinä monia yhtäläisyyksiä ihmistyöyhteisöön nähden. Simpanssit vain tuntuivat tekevän yhteisössä elämisestä jollakin tapaa toimivampaa ja inhimillisempää. Nyt arvioitavana olevassa kirjassa tarkastellaankin, mitä voisimme oppia simpansseilta toimiessamme osana työyhteisöä.

Apinajohtajan käsikirja on kirjoitettu erityisesti työyhteisön esimiehen näkökulmasta auttamaan häntä toimimaan paremmin tehtävässään. Kirjassa yhdistetään luovalla tavalla evoluutiopsykologiaa, johtamisoppeja ja kädellisten tutkimusta. Teoksessa pohditaan esimerkiksi työntekijöiden tukemisen sekä oikeanlaisten visioiden ja empatian merkitystä. Toisaalta osuvasti todetaan, että yrityksen ideoiden tulisi olla isoja, ei yrityksen itsensä. Johtajana ja esimiehenä toimiessa voidaan käyttää paljon valtaa - keskeistä onkin, miten sitä käytetään. Vallan jakamisella siitä jää lopulta enemmän myös itselle alaisten lojaalisuuden ja parantuneiden tulosten muodossa. Tapausesimerkkeinä teoksessa käytetään esimerkiksi IKEAa ja Goretex-valmistajaa, jonka omintakeisella otteella työntekijät suorastaan suoltavat ulos patenttiehdotuksia. Tärkeää vaikuttaakin olevan se, että johtaja osaa laskeutua alas tornistaan alaisten pariin ja asettuu samalla tasolle heidän kanssaan - tulokset voivat olla todella yllättäviä, kuten tässä teoksessa huomataan. Entä tiesitkö, että asinatuntijaksi kehittyminen edellyttää 10 000 tunnin työpanoksen? Moni esimies onkin siis vielä matkalla asiantuntijaksi ja voi tuolla matkallaan hyödyntää monien muiden osaamista. Joukossa on voimaa.

Tuore, luova näkökulma antaa tälle teokselle raikkaan säväyksen - samalla on kuitenkin todettava, että näkökulma on myös tavallaan ikivanha, sillä simpanssien peruskäyttäytymisessä ei ole vuosituhansien aikana tapahtunut merkittävää muutosta. Kirjan suomentaja on tehnyt ilmeisen ammattimaista työtä, sillä teos on erittäin sujuvasti luettava eikä hersyvän hauskoista esimerkeistä ole pulaa. Vaikken itse voikaan hyödyntää tätä teosta esimiehenä työyhteisössä, voi tätä teosta soveltaa myös esimerkiksi vanhempana tai vaikkapa harrastusryhmän vetäjänä. Suosittelen tätä kaikille tavalla tai toisella ryhmänjohtamisen kanssa tekemisissä oleville suuntaamaan heitä inhimillisemmän johtamisen tielle.

Tekniset tiedot:
Lundberg, Tommy ja Ola Berggren: Apinajohtajan käsikirja. Esimiestaitoja simpanssien tapaan
Suomentaja:Antti Immonen
ISBN: 978-951-796-894-2
Atena Kustannus 2013
Sidottu, 256 s.
Kirjastoluokka: 69.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...