torstai 20. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Ei kenenkään äiti. Kertomuksia lapsettomuudesta

Miltä tuntuu, kun omaa lasta ei haaveista ja kovasta yrityksestä huolimatta kuulu? Tai mitäpä jos syntyy kohduttomana, jolloin ei voi koskaan edes elätellä toivetta omasta biologisesta lapsesta? Teoksessa Ei kenenkään äiti - kertomuksia lapsettomuudesta pohditaan näitä ja monia muita kysymyksiä lapsettomuuden ympäriltä. Teokseen on koottu yhteensä 14 eri naisen kertomukset, joissa kahdessa on mukana myös miehen näkökulma. Kertomukset on kirjoitettu minä-muodossa ja ne voisivat kertoa kenestä tahansa meistä. Mukana on myös julkisesti lapsettomuuttaan käsitellyt kansanedustaja Satu Taiveaho.

Lapsettomuus voi johtua monesta eri syystä ja siitä kärsii arviolta joka viides pariskunnista. Jonkun ensimmäinen lapsi voi saada alkunsa helposti, mutta seuraavat antavat odotuttaa itseään. Joku toinen kärsii jatkuvista keskenmenoista. Varsin yleisenä syynä alentuneeseen hedelmällisyyteen ja lapsettomuuteen on endometrioosi eli kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Toisinaan pitkistäkin tutkimuksista huolimatta mitään selkeää syytä ei löydy. Suomessa lapsettomuushoitoihin voi hakeutua vuoden tuloksettoman yrittämisen jälkeen, mutta hoidotkaan eivät ole mikään vauva-automaatti. Tämän teoksen sivuilta löytyy yllättävän monta tarinaa, joissa vauvaa ei ole tullut vuosien hoidoista huolimatta. Muutamat tarinansa kertoneista ovat saaneet vauvan noin vuosikymmenen, jotkut vasta lähes 20 vuoden odotuksen jälkeen. Eräässä tarinassa todella pitkä odotus päättyi Down-lapsen syntymään. Joillekin lapsi jää elinikäiseksi toteutumattomaksi haaveeksi, jonka kanssa on vain opittava elämään. Kertomukset ovat keskenään aika erityylisiä ja kertojien suhtautuminen lapsettomuuteen on myös keskenään vaihtelevaa. Suurin osa kertojista on hedelmällisessä iässä olevia, mutta muutama pohtii myös lapsettomuuttaan keski-iän jo eläneenä.

Lapsettomuustarinoita on niin monta kuin on kertojaakin. Vaikka aihe ei ole ainakaan toistaiseksi koskettanut itseäni läheltä, tuntui tämän teoksen lukeminen raskaalta sen koskettavien kertomusten ja rankan aiheen vuoksi. Uskon tämän toimivan vertaistuen lähteenä lapsettomuuden kanssa painiville, mutta yhtä paljon suosittelen tämän lukemista heidän läheisilleen. Kertomuksissa kun vaikuttaa olevan liiankin yleistä lukea läheisten, työtovereiden ja jopa tuntemattomien ihmisten todella ajattelemattomista kommenteista. Teoksen lopussa on myös lapsettomien asialla olevan Simpukka-yhdistyksen yhteystiedot ja yhdistyksen toiminnanjohtajan puheenvuoro. Jotenkin takaperoisesti tässä toimitetussa teoksessa alkusanat puuttuvatkin kokonaan ja niiden tilalla  on lopun yhdistävä puheenvuoro.

Tekniset tiedot:
Parviainen, Hanna (toim.): Ei kenenkään äiti. Kertomuksia lapsettomuudesta
ISBN: 978-951-796-820-1
Atena Kustannus 2012
Nidottu, 301 s.
Kirjastoluokka: 59.57

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...