sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Hengellinen väkivalta

Teologi, kirjailija ja terapeutti Janne Villa on teoksellaan Hengellinen väkivalta saman aiheen äärellä kuin saman alan edustaja Aila Ruoho teoksellaan Päästä meidät pelosta - hengellinen väkivalta uskonnollisissa yhteisöissä. Ruohon tavoin Villan teos kertoo hengellisestä väkivallasta kristillisissä suljetuissa yhteisöissä, joskin hieman erilaisin painotuksin. Villan teoksessa eritellään hengellisen väkivallan olemusta henkisenä, fyysisenä ja seksuaalisena alistamisena. Kyse on vakavasta yhteisöjen johtohahmojen vallan väärinkäytöstä, usein suoranaisesta manipulaatiosta, jonka taustalla on Villan kertoman mukaan usein yhteisön johtajien vääristynyt minäkuva. Manipuloivan toiminnan kantimena on yhteisön jäsenten vaikeus kyseenalaistaa heihin kohdistuvia käyttäytymisvaatimuksia, jotka muuttuvat sitä sitovammiksi mitä syvemmällä toiminnassa henkilö on yhteisön toiminnassa mukana. Suuri osa jäsenistä on yhteisöön syntyneitä eikä heillä ole välttämättä minkäänlaista tietoa vaihtoehtoisista elämistavoista.

Teoksessa kerrotaan esimerkiksi Lasarus-veljien toiminnasta ja joistakin muista jäsenmääriltään hyvin pienistä yhteisöistä, kuten Maitobaarista ja koivuniemeläisyydestä. Teoksen loppupuolella myös tunnetummat yhteisöt, erityisesti lestadiolaisuus ja helluntailaisuus, pääsevät näkyvämmin esille. Teoksessa on myös historiallinen osuus, jossa tarkastellaan kirkkohistorian häpeäpilkkuja, kristinuskon historian aikana tapahtuneita järjestelmällisiä ja laajasti hyväksyttyjä vainoja. Toisaalta teoksessa on kerrottu myös tavoista, joilla jotkut yhteisöistä ovat vastanneet heihin varsinkin nykyaikana kohdistuneeseen kritiikkiin pystyen käyttämään sitä yhteisönsä uudistamisen ja avautumisen välineenä. Myös yhteisöstä irtautuneelle tai irtautumista mietivälle sekä heidän läheisilleen on annettu joitakin ohjeita.

Villan teos paneutuu hyvin aiheeseensa ja siihen on koottu erilaisia näkökulmia hyödyntämällä melko runsaasti eri alojen asiantuntijalähteitä. Kokonaisuus jää kuitenkin hajanaisen oloiseksi: samoja aiheita käsitellään eri luvuissa, joten punainen lanka katoaa välillä näkymättömiin. Lisäksi joistakin aiheista, kuten Taiwanin lähetyskoulussa tapahtuneista hyväksikäyttötapauksista ja lapsipornoringistä, kerrottaessa tekstiä olisi voinut mielestäni tiivistää melko tavalla. Paikoittaisesta liiallisesta yksityiskohtaisuudesta huolimatta teoksessa on myös ansiokkaasti nostettu esiin joitakin uusia hengellisen väkivallan ulottuvuuksia, joten kokonaisuus jää kuitenkin selkeästi plussan puolelle.

Tekniset tiedot:
Villa, Janne: Hengellinen väkivalta
ISBN: 978-952-247-336-3
Kirjapaja 2013
Nidottu, 312 s.
Kirjastoluokka: 17.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...