sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Hyvä paha äitipuoli. Uusperheen arjessa

Äitipuolena olemisesta keskustellaan yhä vähän, vaikka aihe koskettaa omakohtaisesti yhä useampaa suomalaista. Vanhat myytit biologisen äidin ylivoimaisuudesta ja pahatahtoisesta äitipuolesta elävät edelleen sitkeästi, vaikka niille ei ole olemassa todellisuuspohjaa. Arka aihe saa teoksessa Hyvä paha äitipuoli - uusperheen arjessa kaivatun äänen äitipuolten taholta. Teoksen kirjoittanut Minna Murtorinne-Lahtinen on käyttänyt sen pohjana samaa aihetta käsittelevää väitöskirjaansa, jota varten hän haastatteli yhteensä 58 äitipuolta. Esiin nousevat niin uusperheen aurinkoiset kuin yleensä piilossa olevat puolet.

Äitipuolella on edessään monta haastetta uuden parisuhteen solmimisen myötä. Uuden puolison myötä pakettiin kuuluvat puolison lapsi tai lapset aikaisemmasta suhteesta (tai mahdollisesti useammastakin aikaisemmasta suhteesta), mahdolliset omat lapset ja uusperheeseen mahdollisesti syntyvät yhteiset lapset. Uusperheen toisinaan voimakkaastikin vaikuttavina taustavoimina toimivat ex-puolisot ja isovanhemmat tuovat oman lisänsä uudenlaisen arjen muodostumisessa. Haastateltujen äitipuolten mukaan erityisesti yhteinen uusi koti ja työpaikan löytäminen auttavat uusperheeseen asettumisessa. Toisaalta parisuhteen molempien osapuolten sitoutuminen toisiinsa tunnetasolla on olennaisen tärkeää, jotta mahdolliset voimakkaatkaan eroriidat, erilaisten kasvatusmenetelmien yhdistäminen ja kasvatusvastuun oikeanlainen jakaminen onnistuvat. Äitipuolet ovat keskenään hyvin erilaisessa asemassa; jotkut pyörittävät uusperheen arkea siten, että puolison lapset asuvat uusperheessä koko ajan eivätkä näe biologista äitiään kuin satunnaisesti tai ollenkaan. Toisten äitipuolten perheissä puolison lapset ovat etälapsia, jotka viettävät aikaa uusperheessä huoltajuussopimuksen mukaisesti. Joissakin uusperheissä hankaluutta aiheuttaa satelliittiäidin rajoittama äitipuoli. Haastetta ja soviteltaa riittää siis puoleen jos toiseenkin, vaikka kaikki sujuisi mallikkaastikin.

Hyvä paha äitipuoli on kiinnostava ja tärkeä keskustelun avaaja vähän puhutusta aiheesta. Vaikkei aihe minua kovin henkilökohtaisesti kosketakaan, on minun kuten monen muunkin lähipiirissä siitä kokemusta. Tämä teos voi auttaa niin asianosaisia kuin heidän lähellään eläviä ymmärtämään äitipuolena toimimista ja uusperheen arkea paremmin.

Tekniset tiedot:
Murtorinne-Lahtinen, Minna: Hyvä paha äitipuoli. Uusperheen arjessa
ISBN: 978-952-247-396-7
Kirjapaja 2013
Sidottu, 153 s.
Kirjastoluokka: 30.15

1 kommentti:

  1. Tällaisia kirjoja tosiaankin tarvitaan nykyaikana. Parhaimmillaan äitipuoli vain rikastaa lasten elämää tarjotessaan lapsille omaa äitiä laajemman naiseuden mallin ja kenties tuomalla mukanaan heille lisää sukulaisia, esim. extraisoäidin :-)

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...