keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Keitäs tyttö kahvia. Naisia politiikan portailla

Keitäs tyttö kahvia - naisia politiikan portailla kiteyttää mielestäni jo otsikollaan jotakin olennaista siitä, miten naisiin on suhtauduttu ja suhtaudutaan vallan ja politiikan korkeammilla asteilla. Tätä teosta varten toimittaja Eveliina Talvitie on haastatellut Suomen kuuluisimpia ja kiinnostavimpia politiikassa vaikuttaneita ja (useimpien haastateltujen kohdalla) edelleen vaikuttavia eri-ikäisiä naisia. Naisia yhdistää kansanaedustajuus ja eduskunta, useimpia myös muut luottamustehtävät ja virat. Haastatellut kertovat etenemisestään politiikan portailla naissukupuolen näkökulmasta. Haastateltuina ovat esimerksi Tarja Halonen, Elisabeth Rehn, Mari Kiviniemi, Li Andersson, Janina Andersson, Heidi Hautala, Päivi Räsänen ja Suvi-Anne Linden. Yhteensä kirja sisältää 17 poliitikon haastattelut ja jokaisen poliitikon oman elämäntarinan sisältävän haastattelun jälkeen teoksessa on analysoitu yleisemmällä tasolla kunkin haastatellun esiintuomia teemoja.

Jokaisella poliitikolla tulisi olla taustatukenaan vaimo, joka hoitaa käytännön asiat. Tämä on erään haastatellun lausahdus, joka kuvaa naisten asemaa vaativissa työtehtävissä. Naisilta tämä vaimo puuttuu, mikä tarkoittaa että hänen kontolleen jää usein merkittävä osa perheen asioista samalla, kun hän hoitaa työtään. Toisaalta esimerkiksi eduskuntatyöskentelyssä monia käytännön rakenteita on saatu vasta naisten myötä muutettua perhe-elämän ja työn paremman yhteensovittamisen mahdollistavaan muotoon; esimerkiksi täysistunnot loppuvat nykyään viimeistään kuudelta, kun aikaisemmin loppumisaikaa ei ollut määritelty. Pienten lasten äitien ja isienkin on myös mahdollista nykyään käyttää eduskunnan lastenhoitohuonetta. Silti naispoliitikot ovat herättäneet paljon keskustelua tuotuaan töihin mukanaan vauvan (2-viikkoisen vastasyntyneen, kuten Janina Andersson aloittaessaan eduskuntatyön) tai toisaalta jättäessään vauvaikäisen lapsen hoitoon palauttuaan pian töihin (Paula Lehtomäki, Päivi Räsänen). Tarja Halonen puolestaan muistaa ulkomaan edustuksen aikana olleen hankalaa saada miespuolinen ulkomainen kollegansa ymmärtämään, miksi hän ei halua jäädä ylimääräiseen illanviettoon, vaan haluaa palata Suomeen huolehtimaan yksinhuoltajana seuraavana päivänä pidettävistä tyttärensä ylioppilasjuhlista. Keskustelua ovat aikojen saatossa herättäneet myös esimerkiksi naispoliitikkojen pukeutuminen, hyvä veli -verkosto, rooliutuminen, uskottavuuden rakentaminen ja rakentuminen sekä iän merkitys poliittisen uran kannalta.

Keitäs tyttö kahvia ilahduttaa lukijaansa tuoreilla esimerkeillä ja hyvin kuvatuilla henkilöhaastatteluilla, joissa kullekin haastateltavalle muodostuu omanlaisensa persoonallisuus. Mukana on niin kympin tyttöjä kuin sellaisiakin tapauksia, joissa politiikka ei ensi alkuun vaikuta siltä omimmalta vaihtoehdolta. Jokainen haastatelluista on omalta osaltaan ollut muokkaamassa kuvaa naisista politiikan maailmassa ja rikkomassa paljon puhuttua lasikattoa. Itselleni tämä teos oli hyvin valaiseva esimerkiksi eduskuntatyön ymmärtämisen kannalta. Paljon julkisuudessa olleet naispoliitikot saavat inhimillisiä piirteitä ja tulevat helpommin ymmärrettäviksi tämän teoksen myötä.

Tekniset tiedot:
Talvitie, Eveliina: Keitäs tyttö kahvia. Naisia politiikan portailla
ISBN: 978-951-0-39485-4
WSOY 2013
Sidottu, 332 s.
Kirjastoluokka: 99.31

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...