torstai 27. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Kun rakkaus ei riitä. Äidin kamppailu lapsensa puolesta

Kun rakkaus ei riitä - äidin kamppailu lapsensa puolesta on teoksen kirjoittaneen Jenny Lexhedin omakohtainen kertomus hänen ja hänen miehensä Callen elämästä autistisen lapsen vanhempina. Jenny ja Calle ovat täystyöllistettyjä perheyrityksensä parissa saadessaan esikoisensa, Lucaksen. Ollessaan parivuotias Jenny huomaa Lucaksen olevan erilainen kuin muut; itse asiassa tuolloin Jennylle valkenee, ettei Lucas ehkä koskaan tule olemaan samanlainen kuin muut lapset. Lucas ei puhu juuri lainkaan, häntä eivät kiinnosta muut ihmiset ja hän saattaa uppoutua pitkiksi ajoiksi omaan sisäiseen maailmaansa. Alkaa rumba eri hoitajien, lääkärien ja terapeuttien luona. Jennyn tavoitteena on saada Lucakselle diagnoosi, jotta he olisivat oikeutettuja tukeen kalliiden hoitojen ja terapioiden maksamiseksi. Viimein Lucas diagnosoidaankin autistiseksi.

Pian perheeseen syntyy toinen lapsi, pikkusisar Sara. Hän jää helppoudessaan usein Lucaksen varjoon, kun Jenny hoitaa lapsia kotona muiden hoitajien avulla. Päiväkotiin Lucasta on vaikea saada erityisvaatimusten vuoksi. Jenny etsiikin pojalleen yötä myöten erilaisia kuntoutusmuotoja ja lukee kaiken löytämänsä autismista, mikä vaikuttaa positiivisesti Lucaksen kehitykseen muutamien hyvin toimivien hoitomuotojen löytymisen myötä. Tällä kaikella on kuitenkin hintansa: Jenny on niin uupunut, että hän joutuu psykoosiin ja tahdonvastaiseen hoitoon suljetulle osastolle psykiatriseen sairaalaan noin kuukaudeksi. Tästä alkaa sekä äidin että pojan matka kohti molempien parantumista.

Teos on hyvin koskettavasti kirjoitettu ja sen dramaattisuuden tuntua lisää tieto siitä, että tarina on todenperäinen.  Lucas on vaativa lapsi, mutta teoksessa on kirjoitettu myös kaikista niistä pienistä onnenhetkistä, joita erityislapsen kanssa tulee eteen. Erityisesti tarinan keskivaiheessa, Jennyn pään sisäisen maailman kuvauksessa hänen ollessaan tahdonvastaisessa hoidossa, on jopa maanisia piirteitä. Onneksi tarina kääntyy loppua kohti onnellisempaan suuntaan, vaikkei silloinkaan yllättäviä käänteitä puutu. Tämä teos onkin erinomainen teos tueksi ja ymmärryksen lisäämiseksi autismia kohtaan. Erityisesti autistisia lapsia ajatellen teoksessa on kuvattu jokseenkin tarkasti myös monia hoitomuotoja, joilla voi olla yksilöstä riippuen hyvinkin merkittäviä parantavia vaikutuksia. Teos antaa myös toivoa siitä, että autismin kanssa on mahdollista elää kohtuullisen normaalia elämää, varsinkin jos taustalla on toimiva läheisten ja auttajien tukiverkko.

Tekniset tiedot:
Lexhed, Jenny: Kun rakkaus ei riitä. Äidin kamppailu lapsensa puolesta
Suomentaja: Sirpa Hietanen
ISBN: 978-951-31-4485-2
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009
Sidottu, 276 s.
Kirjastoluokka: 99.1

2 kommenttia:

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...