sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kirja-arvio: Mitä minä teen tämän lapsen kanssa? Haastavan lapsen kasvatus

Mitä minä teen tämän lapsen kanssa? Haastavan lapsen kasvatus -teoksessa sosiaalipsykologi Janne Viljamaa tarkastelee keinoja, joilla tavalla tai toisella keskivertolapsesta poikkeavan nuoren yksilön kanssa on mahdollista löytää tasapainoisempi arki, enemmän molemminpuolista ymmärrystä ja tunne siitä, että asiat ovat paremmin hallinnassa. Haastavalla lapsella Viljamaa tarkoittaa esimerkiksi rajua, ujoa tai neurologisesti poikkeavaa lasta, jolla on ADHD tai Aspergerin tauti.

Viljamaan lähtökohtana on ajatus, ettei lapsen haastavuus ole kielteinen asia, vaan yksi lapsen perusominaisuuksista, hänen temperamenttinsa ydin. Lapsen haastavuus näkyy arjessa eri tavoin: lapsi voi olla aistiherkkä, aliherkkä (eli suhteettoman raju), ärsykenälkäinen, kykenemätön keskittymään tai täysin keskittynyt omaan mielikuvitusmaailmaansa. Erilaisten kuvitteellisten ja tosielämään perustuvien esimerkkien kautta lukija voi tutustua kunkinlaista ominaisuutta edustavan lapsen arkeen lasten vanhempien näkökulmasta. Viljamaa on myös koonnut yhteen käytännöllisiä kasvatusneuvoja erityyppisten lasten kanssa toimimisen ja vanhemman oman kasvatuksellisen itsetuntemuksen vahvistamiseksi.

Teos on siinä mielessä kiehtova, että sen näkemys kaikentyyppisten lasten hyväksynnästä heidän parhaita luonteenpiirteitään vahvistaen on mielestäni oikea tapa lähestyä asiaa. Meitä on moneksi aivan pienestä lapsesta lähtien ja tämän teoksen kautta voi saada aavistuksen sellaisen yksilön elämästä, jonka ajattelu- ja käyttäytymistapa voi poiketa täysin lukijan vastaavasta. Teoksen tarkoituksena on nähdäkseni toimia yleisteoksena aiheeseen; esimerkiksi Aspergerin tautia sairastavan vanhemmille on kirjoitettu kokonaan omia kirjoja, joissa aiheeseen on keskitytty syvällisemmin. Kovin syvälle kuhunkin luonteenpiirteeseen ei siis tässä teoksessa päästä jo melko suppean sivumääränkin puitteissa. Kelpo teos joka tapauksessa.

Tekniset tiedot:
Viljamaa, Janne: Mitä minä teen tämän lapsen kanssa? Haastavan lapsen kasvatus
ISBN: 978-952-492-295-1
Minerva Kustannus 2009
Sidottu, 182 s.
Kirjastoluokka: 38.1 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...