lauantai 15. maaliskuuta 2014

Arjen välttämättömyydet

Kirjoitin jokin aika sitten uudesta kotisivustani, jonka olen suunnitellut keskittyvän elämän olennaisten asioiden pohtimiseen. Olen tehnyt alustavat osiot ravinnolle, sosiaalisille suhteille, oppimiselle ja henkisille virikkeille, tapahtumakalenterille erilaisine tapahtumaesimerkkeineen. Samassa yhteydessä olen tutkinut internetissä julkaistuja sivuja näihin aiheisiin liittyen ja löysin erään tutkimuksen, jossa kahdelta tuhannelta brittiaikuiselta oli kysytty, mitkä ovat heidän elämänsä välttämättömyydet - asiat, joita ilman he eivät tulisi toimeen nykymaailmassa. Aika mielenkiintoinen useimmin mainitun 20 asian listaus näyttää tältä:

1. internetyhteys
2. televisio
3. halaus
4. luotettava paras ystävä
5. päivittäinen suihku
6. keskuslämmitys
7. kupillinen teetä
8. kiinteä avioliitto
9. rakkaudentunnustus aina silloin tällöin
10. auto
11. silmälasit
12. kahvi
13. suklaa
14. yön viettäminen sohvalla
15. lasillinen viiniä
16. kunnon itku silloin tällöin
17. täydellinen englantilainen aamupala
18. loma ulkomailla kerran vuodessa
19. iPhone
20. tuoppi

Ihan ensiajatukseni tämän listan lukemisen jälkeen oli aika ilkeä: se, että britit taitavat olla aika hemmoteltuja ainakin listan loppupään osalta. Itse asiassa monet länsimaiset ihmiset ovat tottuneita varsin erilaiseen elämäntapaan ja elintasoon kuin heidän vanhempansa ja isovanhempansa. Maailmaan on tuotettu viime vuosikymmeninä laitteita ja palveluita, joita ilman suuren osan meistä on vaikea kuvitella tulevansa toimeen. Ne tuovat elämään mukavuutta ja helppoutta, mutta suuri osa niistä ei kuitenkaan ole lopulta kovin välttämättömiä.
Kuva: www.theminerscouch.com.au
Toinen ajatukseni oli miettiä, mitkä listan asioista ovat sellaisia, joita pidän itselleni välttämättöminä päivittäisessä elämässäni. Loppujen lopuksi hengissä pysyy todennäköisesti ilman mitään listan asioista, mutta eri asia on sitten,  miten mielekkäältä ja elämisen arvoiselta elämä ilman niitä tuntuisi. Omalle listalle jättäisin seuraavat asiat:

internetyhteys (ja kannettava tietokone)
televisio
kiinteä avioliitto

Listalla oli lisäksi asioita, jotka ovat minulle tärkeitä, mutta vähän eri muodossa kuin mitä listalla on mainittu. Toisaalta listalta puuttui joitakin kohtia, jotka lisäisin omalle listalleni. Tällaisia ovat:

peseytymismahdollisuus (mieluiten lämpimällä vedellä)
terveellinen ja monipuolinen ravinto
turvallinen ja lämmin koti
riittävä vaatetus
mahdollisuus ihmissuhteiden ylläpitämiseen
toimivat (julkiset) liikenneyhteydet

Kolmantena ajatuksenani tämän jälkeen oli miettiä, mitä kaikki yllä mainitsemani kohdat tarkoittavat konkreettisina esimerkkeinä. Tätä varten olen suunnitellut pitäväni päiväkirjaa, johon merkitsen päivittäin asiat, jotka ovat olleet kunakin päivänä välttämättömiä asioiden hoitamisen ja arjen sujumisen kannalta. Paino siis sanalla välttämätön, sillä muutenhan listasta saisi varmaan melkein loputtoman. Aion palata tulosten pariin, kun olen pitänyt päiväkirjaa jonkin aikaa. Ehkäpä sen avulla voin huomata asioita, jotka ovat elämässäni hyvin ja antaa niille enemmän arvoa.

Miltä sinun arjen välttämättömyyksien top 10 -listasi näyttää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...