torstai 20. maaliskuuta 2014

Kirja-arvio: Aspergerin syndrooma ja hyvätasoinen autismi. Opas vanhemmille

Aspergerin syndrooma ja hyvätasoinen autismi - opas vanhemmille kertoo jo otsikollaan, mistä on kyse. Teos on perusopas Aspergerin syndrooman ja hyvätasoisen autismin kanssa tekemisissä oleville ja aiheesta kiinnostuneille. Se on kirjoitettu erityisesti vanhempien näkökulmasta ja tarkoituksena on käydä eri aihealueiden kautta sitä, miten Aspergerin syndroomaa tai hyvätasoista autismia sairastava lapsi voisi elää mahdollisimman täysipainoista elämää.

Aspergerin syndroomaa tai hyvätasoista autismia sairastava henkilö voi erottua tyypillisesti kehittyneistä lapsista esimerkiksi erikoisten kiinnostuksenkohteiden tai pakkomielteiden lisäksi erityisesti sosiaalisissa tilanteissa ilmenevien käyttäytymistapojen perusteella. Monien mielestä kyse ei ole suoranaisesta vammaisuudesta, sillä heidän älykkyytensä voi olla normaali tai jopa keskiarvojen yläpuolella. Teoksessa eritelläänkin syitä, joita on eri aikoina arveltu olevan näiden sairauksien taustalla, sekä oireiden lieventämiseen kehitettyjä hoitomuotoja. Pääasiallisena tapana pitää Aspergerin syndrooma ja hyvätasoinen autismi hallinnassa on lapsen vahvuuksien kanavointi tietoisella tavalla. Se edellyttää johdonmukaisuutta toiminnan ohjaamisessa niin kotona, koulussa kuin harrastuksissakin. Teoksessa on esitetty runsaasti tapaus- ja toimintaesimerkkejä, joiden kautta vanhempien ja vaikkapa opettajien ja ohjaajien on mahdollista huomattavasti lieventää Aspergerin syndroomaa tai hyvätasoista autismia sairastavan lapsen epätoivottua käyttäytymistä. Samalla nämä keinot auttavat myös ohjaamaan sopivanlaiseen käytökseen ja sääntöjen omaksumiseen myös lapsen siirtyessä itsenäisempään asumiseen ja työelämään.

Teos lienee alunperin suunnattu yhdysvaltalaisille lukijoille, sillä erityisesti koulua käsittelevää osuutta värittävät Yhdysvaltain koulumaailmaan liittyvät termit tukimuodoista ja opetusjärjestelyistä. Suomalaiseen painokseen olisi kenties voinut liittää osuuden siitä, miten Aspergerin syndroomaa tai hyvätasoista autismia sairastavat lapset on huomioitu suomalaisessa koulumaailmassa. Muilta osin teos on hyvinkin universaali ja kertoo aiheesta kaikille soveltuvalla tavalla. Itseäni kiinnostivat erityisesti lukuisat kuvaukset lapsista, joita pidin suorastaan kiehtovina. Pidän tätä teosta olennaisena ja helposti lähestyttävänä perusoppaana kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Ozonoff, Sally, Geraldine Dawson ja James McPartland: Aspergerin syndrooma ja hyvätasoinen autismi. Opas vanhemmille
Suomentaja: Kirsi Kankaansivu
ISBN: 978-951-579-354-6
UNIpress 2009
Nidottu, 246 s.
Kirjastoluokka: 61.72

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...