sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Kirja-arvio: Love Anthony

Love Anthony on kansainväliseen menestykseen nousseen kirjailija Lisa Genovan kolmas romaani. Genovan perehtyneisyys neurotieteisiin tulee esiin tässäkin teoksessa, tällä kertaa autismin muodossa. Kirjan ympäristönä toimii kesäturistien suosima, mutta talviaikaan uinuva Nantucket ja tarinan keskeisinä hahmoina on kaksi naista, Beth ja Olivia. He ovat keskenään hyvin erilaisissa elämäntilanteissa: Beth on kolmen tyttären äiti, joka saa neljäntoista avioliittovuoden jälkeen tietää miehensä pettäneen häntä toisen naisen kanssa jo lähes vuoden ajan. Olivia puolestaan on juuri eroamassa oleva valokuvaaja ja Anthonyn äiti - autistisen Anthonyn, joka on muutama vuosi aikaisemmin kuollut yllättäen sairauskohtaukseen ollessaan kahdeksan vuoden ikäinen.

Näinkin erilaisista lähtökohdista on Nantucketin kaltaisessa pienessä paikassa mahdollista löytää yllättäviä yhtymäkohtia. Bethin kipuillessa miehensä uskottomuuden seurauksena hän löytää uudelleen kirjoitusharrastuksensa ja saa inspiraation kirjoittaa ullakolta löytämiensä vuosien takaisten muistiinpanojen seurauksena silloin rannalla näkemästään autistisesta pojasta pienoisromaanin. Kuin sattuman oikusta Beth myös keksii otattaa perheestään uudet muotokuvat takanreunukselle, jolloin hän tutustuu Oliviaan ja saadessaan tietää tämän toimineen aikaisemmissa työtehtävissään myös oikolukijana pyytää häntä arvioimaan tulevan teoksensa. Olivia tunnistaa teoksen sivuilta välittömästi oman poikansa, joka tuntuu puhuvan hänelle tämän teoksen kautta paremmin kuin koskaan eläessään pystyi tekemään. Lopulta Olivialle selviää myös häntä pitkään vaivannut kysymys siitä, miksi hänen poikansa sai elää niin lyhyen elämän ja senkin autistisena.

Genova  on saanut aikaisemmista romaaneistaan paljon kehuja, joten odotukseni myös tämän teoksen suhteen olivat korkeat. Valitettavasti ainakin minun lukukokemuksellani tarina tuntui lähtevän kunnolla liikkeelle vasta teoksen keskivaiheilla. Silloin Anthony tuntuu saavan todella oman äänen ja usein ulkopuoliselle tavoittamaton autistin maailma avautuu ymmärrettäväksi. Loppuosa tarinasta onkin hienoa huipentumaa kohti kokoavaa loppua. Tarinan kerronnan Genova siis hallitsee ja autismiteemakin tulee lopulta hyvin esille.

Tekniset tiedot:
Genova, Lisa: Love Anthony
ISBN: 978-1-47111-325-3
Simon & Schuster 2012
Sidottu, 309 s.
Kirjastoluokka: 4.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...