sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kirja-arvio: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen

Karen on meksikolainen omalaatuinenja jollakin tapaa sukupuoleton tyttö, joka ei osaa juurikaan puhua. Äitinsä kuoltua hän pääsee nuorella iällä tätinsä hoiviin ja tutustuu samalla suvun tonnikalanjalostamoon. Hän aloittaa koulunkäynnin ja etenee lopulta yliopistoon saakka opiskelemaan eläinteknologiaa. Samanaikaisesti hän alkaa työskennellä jalostamossa. Tarinan tekee erityislaatuiseksi itse Karen: vaikka hän oppii vähitellen puhumaan, hän pysyy autistisena ja hänen ajattelutapansa poikkeaa valtaväestöstä. Siitä on liike-elämässä myös etua: suvun tonnikalajalostamo alkaa kukoistaa ja se saavuttaa uusia markkina-alueita Karenin ohjauksessa. Jalostamon tonnikalantuotanto muuttuu ekologisemmaksi, mistä se saa markinaetua paremman hinnan ja maineen muodossa. Lopulta globaalien tonnikalakantojen kutistuessa Karen tekee kuitenkin yllättävän (joskin varmasti hänen ajattelukannaltaan hyvinkin loogisen) päätöksen tonnikalojen suhteen. Onnistuessaan se on kalojen hyväksi.

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen edustaa minulle ennestään tuntematonta meksikolaista nykykirjallisuutta.Siinä yhdistyvät useat minua kiinnostavat teemat: autismi, luonnonsuojelu ja liiketoiminta. Päätin lukea kirjan nimenomaan sen autismia käsittelevän teeman vuoksi. Kaunokirjallisten vapauksien piiriin luettakoon se, ettei teoksen juoni ollut mielestäni kaikilta osin kovin uskottava: esimerkiksi yliopisto-opintoihin pääseminen ja niissä menestyminen olivat aika hatarasti kuvattuja eikä tarinan loppuosan juonikuvio vaikuttanut kovin selkeältä. Asiat vain tuntuivat tapahtuvan niin, että välillä oli selittämättömiä aukkoja. Karenin näkökulmasta kerrottuna tarinan jaksoi lukea ja autismista kiiinnostuneena hänen ajattelutapansa vaikuttaa kiehtovalta, mutta ehkäpä tietokirjamaisiin tosiasioihin liiaksikin tottuneena en tuntenut saavani kirjasta tarpeeksi irti.

Tekniset tiedot:
Berman, Sabina: Nainen joka sukelsi maailman sydämeen
Suomentaja: Taina Helkamo
ISBN: 978-951-1-24838-5
Otava 2011
Sidottu, 304 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...