tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kirja-arvio: Syötäväksi kasvatetut. Kuinka ruokasi eli elämänsä

Tuotantoeläinten hyvinvoinnista kiinnostunut, itsekin maaseudulla ja maatilalla kasvanut Elina Lappalainen on teoksellaan Syötäväksi kasvatetut - kuinka ruokasi eli elämänsä  tarttunut ensimmäisenä suomalaisena kokonaisvaltaisesti suomalaisten tuotantoeläinten hyvinvointiin. Siinä missä eri tuotantoeläimistä on toki kirjoitettu aikaisemminkin alan erikoisjulkaisuissa, on Lappalaisen teos ensimmäinen suurelle yleisölle tarkoitettu yleistajuinen teos, jonka avulla tavallinen kuluttaja voi ymmärtää, millaisten vaiheiden kautta ruoka päätyy kaupan hyllyille.

Teoksessa on ensinnäkin pohdittu perusteita (tuotanto)eläinten hyvinvoinnin huomioonottamiselle erilaisista eettisistä näkökulmista. Paitsi humaaniuden näkökulmasta, hyvinvoivat eläimet myös useimmiten myös tuottavampia ja terveempiä ja siten taloudellisesti kannattavampia. Lappalainen on ottanut teoksessaan huomion kohteeksi yleisimmät suomalaiset tuotantoeläimet: kanan, broilerin, sian ja lehmän. Kunkin eläimen kohdalla hän on kuvannut tuotanto-olosuhteita nitä kaunistelematta tai kauhistelematta. Kuvausten taustalla ovat hänen omat vierailunsa eri tuotantolaitoksissa, joiksi näitä tuotantoeläinten asuinpaikkoja voi nykyään kutsua. Mahdollisuuksien mukaan hän on tutustunut niin monen sadan tai tuhannen eläimen kanaloihin, broilerihalleihin, sikaloihin ja navettoihin kuin myös pienemmässä mittakaavassa toimiviin, luonnonmukaisempiin tuotantomuotoihin. Teoksessa on myös jonkin verran vierailuilta otettuja valokuvia.

Lappalaisen teoksessa  vakuuttaa sen suomalainen konteksti. Suuria liha- ja kananmunayhtiöitä on mainittu nimeltä ja niiden tekemien linjausten vaikutuksia kansalliseen tuotantoon kokonaisuutena on arvioitu varsin kattavasti. Lappalainen on nähtävästi vilpittömästi pyrkinyt saamaan mahdollisimman monenlaisia ääniä kuuluviin, sillä lähteinä on käytetty eri alojen erikoisjulkaisujen, eläinlääkärilausuntojen ja opinnäytetöiden lisäksi myös esimerkiksi eri eläinsuojelujärjestöjen tuottamaa aineistoa. Lopputulos onkin pohtiva ja vaihtoehtoisia toimintatapoja  esiin nostava. Vaikka suomalaisilla tuotantoeläimillä on moni asia hyvin muiden maiden tilanteeseen verrattuna, kehitys joidenkin osa-alueiden suhteen on ollut hidasta ja muutoksia parempaan tarvitaan edelleen.

Tekniset tiedot:
Lappalainen, Elina: Syötäväksi kasvatetut. Kuinka ruokasi eli elämänsä
ISBN: 978-951-796-843-0
Atena Kustannus 2012
Nidottu, 355 s.
Kirjastoluokka: 50.19

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...