maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Born on a Blue Day. A Memoir of Asperger's and an Extraordinary Mind

Daniel Tammet kirjoittaa teoksessaan Born on a Blue Day - a Memoir of Asperger's and an Extraordinary Mind omaelämäkerrallisessa muodossa siihenastisesta elämästään Aspergerin syndroomaa sairastavana kolmekymppisenä isobritannialaisena miehenä. Tammetin erityisominaisuus on synestesia eli taipumus nähdä numeroita ja kirjaimia jonkin tietyn värisinä ja erityisen muotoisina. Ylipäätään hänen visuaalinen asioiden hahmottamistapansa on korostunut muiden aistien kustannuksella, kuten Aspergerin syndroomassa on tapana.

Kouluelämässä hänen ominaisuuksistaan on sekä iloa että haittaa: Itse koulunkäynti sujuu hyvin juuri poikkeuksellisen erinomaisen muistin vuoksi. Sosiaalisen kömpelyytensä vuoksi hänellä ei kuitenkaan ole kavereita eikä hän juuri tunnu kaipaavankaan ikätoveriensa ystävyyttä tai hyväksyntää kuin korkeintaan teini-iän kynnyksellä.  Hänen kiinnostuksenkohteensa eivät yksinkertaisesti tunnu kohtaavan muiden samanikäisten kanssa. Sen sijaan Tammet alkaa oppia tuntemaan paremmin itseään ja hyödyntämään vahvuuksiaan saavutettuaan lähes aikuisiän. Hän pakottaa itsensä irrottautumaan rakkaasta lapsuudenkodistaan ja ilmoittautuu vapaaehtoistyöntekijäksi Liettuaan, jossa hän viettää yhden talven englannin kielen opettajana. Jonkin aikaa tämän jälkeen hän tunnistaa homoseksuaalisuutensa ja tapaa tulevan elämänkumppaninsa Neilin. Pian heillä on koossa yhdessä perustettu, internetissä toimiva kielten opetuskeskus, josta he molemmat saavat toimeentulonsa. Tammet hyödyntää erityislahjakkuuttaan myös esimerkiksi osallistumalla varainkeruuseen epilepsian tutkimuksen hyväksi opettelemalla ulkoa yli 22 500 piin desimaalia. Kyseessä on tämän alan maailman ennätys. Saatuaan ennätyksellään kuuluisuutta hän pääsee tapaamaan myös muita erityislahjakkaita yksilöitä ja auttaa Aspergerin syndrooman tuntemusta osallistumalla tutkimuksiin eri puolilla maailmaa.

Born on a Blue Day on ennen kaikkea tarina siitä, kuinka omat vahvuudet tunnistamalla ja niitä hyödyntämällä on mahdollista päästä pitemmälle kuin itse tai kukaan muu voi kuvitella. Kirjan antina on kuvata Aspergerin syndroomaa sairastavan näkökulmasta sitä, miten tavallisetkin arkipäivän tilanteet voivat näyttäytyä aivan erilaisessa valossa kuin tautia sairastamattomalle yksilölle. Tammetin kohdalla syndrooma on hyvätasoinen ja mahdollistaa siten hyvinkin itsenäisen elämän viettämisen. Samassa tilanteessa oleville, heidän läheisilleen ja muillekin Aspergerin syndroomasta kiinnostuneille tai sen kanssa tekemisissä oleville tämä teos on inspiroivaa luettavaa.

Tekniset tiedot:
Tammet, Daniel: Born on a Blue Day. A Memoir of Asperger's and an Extraordinary Mind
ISBN: 978-0-340-89975-5
Hodder & Stoughton Ltd 2006
Nidottu, 284 s.
Kirjastoluokka: 617.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...