sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Gorillan kosketus. Matkani läpi autismin

Gorillan kosketus - matkani läpi autismin poikkeaa muista autismia käsittelevistä kirjoista siten, että sen kirjoittaja on itse autisti - ja vieläpä naispuolinen sellainen. Autismia ja Aspergerin syndroomaa todetaan huomattavasti useammin pojilla kuin tytöillä. Kuitenkin Dawn Hughes-Dawn on sairastanut Aspergerin syndroomaa lapsuudestaan lähtien saaden diagnoosin vasta 36-vuotiaana. Lapsuus on hänelle rankkaa aikaa, sillä perheen on hankala ymmärtää hänen erilaisuuttaan Dawnista itsestään, sukulaisista ja muista ihmisistä puhumattakaan. Koska varsinaista diagnoosia ei tuolloin ollut, hän osallistuu  - huonolla menestyksellä - normaaliin koulupetukseen sillä lopputuloksella, että eräänä päivänä kyllästyttyään jatkuvaan kiusaamiseen ja erilaisuuden tunteeseen hän päättää jättää koulun kokonaan kesken. Vartuttuaan hänellä on jonkin aikaa oma asunto, kunnes tulottomana hänellä ei ole varaa maksaa vuokraa ja hän joutuu kadulle löytämään yösijan milloin kenenkin luota. Lopulta hän saa työpaikan eroottisena tanssijana.

Koko ajan Dawnin mielessä kytee ajatus päästä eläintarhaan, jonne hän yrittääkin päästä lukemattomia kertoja ilmaiseksi siinä kuitenkaan onnistumatta. Palkkatyön saatuaan hänellä on varaa käydä eläintarhassa säännöllisesti ja siellä hänen mielenkiintonsa vangitsevat heti gorillat. Hän tuntee niihin jonkinlaista yhteyttä, joka vain vahvistuu vuosien myötä. Syynä on luultavasti se, että gorillojen kautta Dawnille avautuu tapa ymmärtää häntä itseään eivätkä gorillat tuomitse häntä samaan tapaan kuin monet ihmiset.

Lopulta Dawnin kiinnostus gorilloja kohtaan kasvaa niin suureksi, että hän hakee ja pääsee opiskelemaan eläintiedettä yliopistoon ja suorittaa lopulta tohtorin tutkinnon gorilloihin liittyen. Hänestä tulee eläintarhan vakituinen vieras silloin, kun hän ei ole siellä harjoittelujaksolla töissä. Hänestä kehittyy vuosien varrella arvostettu ja asiansa osaava gorillojen asiantuntija, jonka tietämys ja perehtyneisyys aiheeseen välittyy selvästi myös tämän teoksen sivuilta.

Gorillan kosketus - matkani läpi autismin on hyvätasoisen autistin itsestään ja intohimonkohteestaan kirjoittama elämäkerta, joka olisi voinut päättyä huonostikin. Dawnin elämässä on pitkä jakso, jolloin hän ei osaa ottaa omia tarpeitaan ja tunteitaan huomioon. Kirjassaan hän kuvaa myös Aspergerin syndroomasta aiheutuvia oireitaan ja sitä, miten ne ovat rajoittaneet hänen elämäänsä. Autismin ja eläinten yhdistelmästä pitävälle tämä onkin mitä sopivinta luettavaa.

Tekniset tiedot:
Prince-Hughes, Dawn: Gorillan kosketus. Matkani läpi autismin
Suomentaja: Kari Schultz
ISBN: 952-5534-20-0
Basam Books 2006
Sidottu, 245 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...