perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Illalla pelataan Afrikan tähteä. Isovanhemmista ja lapsenlapsista

Pohjoismaisen kirjallisuuden professori, kirjailija ja kolumnisti Merete Mazzarella kirjoittaa tässä neljännessätoista suomennetussa teoksessaan isovanhemmuudesta. Tuttuun tapaansa hän kirjoittaa niin henkilökohtaisista kokemuksistaan kuin lähipiiristä ja kirjallisuudesta keräämiensä esimerkkien kautta aiheesta ja sen ympäriltä. Aikaisempiin hänen kirjoittamiinsa teoksiinsa verrattuna tämän teoksen sävy on tavallista henkilökohtaisempi: suuren osan teoksesta, oikeastaan sen punaisen langan, muodostaa Mazzarellan lapsenlasten kasvun seuraaminen syntymästä teini-ikään asti. Yhdysvalloissa asuvat Amelie ja Jacob edustavat kovin erilaista sukupolvea kuin Merete. Fyysisen välimatkan lisäksi sukupolvia tuntuu erottavan myös moni muu asia: käyttäymistavat, kulutustottumukset ja yleinen tapa olla.

Lastenlasten lisäksi - tai pikemminkin varmasti juuri heidän vuokseen - tarkastelunäkökulma on myös voimakkaasti isovanhemman roolissa. Isovanhempana on mukava olla ja lastenlapsia mukava nähdä, mutta ei kaiken aikaa. Isovanhemmalla voi olla yhä enemmän myös oma elämä, jopa niin, että lastenlapset voivat unohtaa hänet kokonaan. Mereten kohdalla tilanne tuntuu kuitenkin onnellisempi: kirjoittamaan opittua Amelie ja Jacob pitävät häneen yhteyttä itsenäisestikin ja perheenjäsenet tapaavat ainakin muutaman kerran vuodessa.

Aikaisempien Mazarellan teosten tapaan kirja soljuu aiheesta toiseen, mutta ei lähde aikaisempien teosten tapaan harhailemaan liian kauaksi ydinaiheesta. Töästä pidin tässä kirjassa erityisesti. Teos vaikuttaa hyvin henkilökohtaiselta, jonkun lukijan makuun ehkä jopa tirkistelevältä. Lukemista olisi voinut keventää teoksen jakaminen lyhyempiiin lukuihin; toisaalta voi kysyä, olisiko silloin kyse enää Mazzarellalle ominaisesta kirjoitustyylistä. Mazzarellan teoksista pitäville tämä on sopiva valinta, mutta teos sopii myös muille isovanhemmuudesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Mazzarella, Merete: Illalla pelataan Afrikan tähteä. Isovanhemmista ja lapsenlapsista
Suomentaja: Raija Viitanen
ISBN: 978-951-31-4240-7
Tammi 2008
Sidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 30.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...