keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Leikkiä vakavilla asioilla

Leikkiä vakavilla asioilla on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen aikaisemmin ilmestyneistä kolumneista ja pakinoista koottu teos. Kirjoitukset ovat ilmestyneet aikaisemmin kahdessa lasten kirjakerholehdessä sekä Hyvä terveys -lehdessä. Joukossa on myös muutama ennen julkaisematon kirjoitus.

Sinkkonen lienee tunnettu ja suosittu lastenpsykiatri sen vuoksi, että hänen ilmaisunsa on kansantajuista ja terveeseen järkeen vetoavaa. Tässäkin teoksessa kirjoitukset ovat peräisin lehdistä, joita lukevat tavalliset kansalaiset, usein juuri eri-ikäisten vanhemmat. Nykyajan pirstaleisessa maailmassa lastenkasvatusohjeilla on kysyntää ja tämä teos on osaltaan tarjoamassa vastauksia.

Teos etenee lapsen kasvun kannalta kronologisessa järjestyksessä alkaen vauvavuosista. Erityisesti painopiste on isyydessä ja isien merkityksessä lasten kasvussa ja kehityksessä. Tämän jälkeen teoksessa on joukko kirjoituksia, jotka on julkaistu lasten kirjakerholehdessä. Niiden aihepiirit koskettavat yleisiä kasvatuskysymyksiä, kuten syömistä, nukkumista, sisaruussuhteita ja persoonallisuuden kehitystä. Seuraavassa osiossa siirrytäänkin jo murrosikään, jonka yhteydessä Sinkkonen käsittelee esimerkiksi seksuaalisuutta ja nykyistä häpeämättömyyden kulttuuria. Omat kirjoituksensa ovat saaneet niin ikään diagnoosilapset eli lapset, joilla on jokin lääketieteellisesti todettu kehitys- tai käyttäytymispoikkeavuus, kuten ADHD tai Aspergerin syndrooma. Vielä lopuksi Sinkkonen kertoo useamman luvun verran omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan esimerkiksi musiikkiharrastuksensa ja ulkomaan opintojensa parissa.

Vaikka tämän teoksen julkaisusta on aikaa jo yli vuosikymmen, ovat useat sen aiheista edelleen hyvin ajankohtaisia. Mitään uutta ja mullistavaa teos ei tarjonnut ainakaan minulle, mutta sen antina voidaan ajatella olevan aivan tavallisen vanhemmuuden tukeminen. Sinkkosen oman lapsuuden kuvaukset voi nähdä taustana, jota vasten hän kuvaa nykypäivän ilmiöitä. Vaikka omien sanojensa mukaisesti puolikalju ja keski-iän ylittänyt lastenpsykiatri on elänyt kovin erilaisen lapsuuden kuin nykylapset, on hän silti hyvin nykyajassa mukana.

Tekniset tiedot:
Sinkkonen, Jari: Leikkiä vakavilla asioilla
ISBN: 951-0-28429-7
WSOY 2003
Nidottu, 198 s.
Kirjastoluokka: 38.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...