perjantai 18. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Maailma eiliseen saakka. Mitä voimme oppia perinteisistä yhteiskunnista

Maailma eiliseen saakka - mitä voimme oppia perinteisistä yhteiskunnista lähtee liikkeelle siitä taustatiedosta, että  ihmisen siirtymä metsästäjä-keräilijävaiheesta moderneihin valtioihin ja yhteiskuntiin on tapahtunut koko maapallon historian mittapuulla tarkasteltuna myöhään, vasta noin 11 000 vuotta sitten. Tämän lyhyen ajan kuluessa maailma onkin muuttunut historiallisen nopeasti ja toimintatapamme lähes minkä tahansa asian suhteen poikkeavat siitä, miten metsästäjä-keräilijöillä oli nuo toimet tapana suorittaa. Tässä teoksessa tarkastellaan perinteisten yhteiskuntien tapoja hoitaa asioita ja kysytään siinä sivussa, voisimmeko oppia jotakin siitä, miten asiat on ennen tehty.

Teos on jaettu viiteen osaan, joiden sisällä on löyhästi samaa aihepiiriä käsitteleviä lukuja. Teoksen aluksi tarkastellaan maankäyttöä, rajojen vetämistä, ystävyys- ja vihollisuussuhteiden määrittelyä. Kyseessä on siis jonkinlainen yleinen johdanto aiheeseen.Toisessa osassa käsitellään sotaa ja rauhaa, jonka sisälle mahtuvat esimerkiksi oikeusjärjestelmä, väkivalta ja kuoleman hyvittäminen. Kolmannessa osassa tarkastellaan nuoruutta ja vanhuutta, toisin sanoen eroja lasten ja vanhusten kohtelussa perinteisissä ja moderneissa yhteiskunnissa. Neljännessä osassa puolestaan pohditaan rakentavaa vainoharhaa ja tervettä varuillaan oloa. Samalla kysytään esimerkiksi, miksi olemme niin välinpitämättömiä monia vaaroja kohtaan, vaikka niiden aiheuttama kuolemanvaara on merkittävästi suurempi kuin esimerkiksi pelottavina pidettyjen terrorismin ja ydinonnettomuuden riski. Viimeisessä osassa palataan vielä perimmäisten kysymysten pariin: uskontoon, monikielisyyteen ja sairauksiin.

Maantieteilijä ja intohimoinen lintutieteilijä Jared Diamond tuntuu olevan tässä teoksessa elementissään ja on poiminnut suuren osa teoksensa esimerkeistä tutkimansa Uuden-Guinean heimojen keskuudesta. Tasapuolisuuden vuoksi mukana on toki perinteisiä yhteiskuntia muualtakin maailmasta. Lisäksi mielenkiintoinen seikka on se, että vaikka kirjoittaja on yhdysvaltalainen, on teoksessa otettu esimerkkkejä myös syrjäisestä Suomesta enemmän kuin kiintiön verran, mikä saa miettimään suomentajan osuutta asiaan. Kaikkinensa teoksessa on kiinnostava vertaileva näkökulma, joka ei pyri ihailemaan kumpaakaan tarkastelun kohteista; yhtenä esimerkkinä se, että vaikka perinteisissä yhteiskunnissa on monia romantisoituja piirteitä, kuinka moni olisi valmis seuraamaan vaikkapa niiden näkemyksiä lasten- tai vanhustentaposta? Ja mitä tapahtuikaan äkkirikastuneille Nauru-saaren asukkaille heidän siirtyessään nopeasti perinteisestä elämäntavasta moderniin? Surullisia esimerkkejä riittää, mutta onneksi oppimista voi tapahtua myös parempaan suuntaan. Lopullinen ajattelutyö jää pitkälti lukijan tehtäväksi, sillä tämä teos toimii ennen kaikkea ajatusten herättäjänä.

Tekniset tiedot:
Diamond, Jared: Maailma eiliseen saakka. Mitä voimme oppia perinteisistä yhteiskunnista
Suomentaja: Kimmo Pietiläinen
ISBN: 978-952-5697-62-9
Terra Cognita 2013
Nidottu, 545 s.
Kirjastoluokka: 49

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...