tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Maailman tila 2013. Onko liian myöhäistä?

Vuosittain ilmestyvä Worldwatch-instituutin kokoama Maailman tila -raportti keskittyy vuonna 2013 pohtimaan kestävää kehitystä sen alkuperäisen merkityksen mukaan. Kestävän kehityksen käsite otettiin käyttöön vuonna 1987, mutta vähitellen sen merkitys on vesittynyt sen alettua tarkoittaa lähes mitä tahansa vihreää, ympäristöystävällistä tai muuten vain kannatettavaa toimintaa tai tuotetta. Nyt arvioitavana olevan raportin tavoitteena on palauttaa käsite alkuperäiseen tarkoitukseensa ja tarkastella, onko kestävästä kehityksestä enää pelastamaan maapalloa ja ihmiskuntaa.

Teos on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen keskittyy määrittelemään kestävän kehityksen mukaisia rajoja. Yhden maapallon kantokyvyn rajoissa eläminen edellyttää nykyistä harkitumpaa makean veden ja muiden luonnonvarojen käyttöä sekä siirtymistä yhä enemmän uusiutuvien energialähteiden käyttämiseen. Teoksen toisessa osassa mietitäänkin konkreettisia keinoja kestävän kehityksen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi. Huomiota tulee kiinnittää esimerkiksi talouteen, energiavaihtoehtoihin, ruoantuotantoon ja maatalouteen. Vähäisimpänä ei ole suinkaan koulutus, jonka merkitys erityisesti asenteiden muuttamisessa on usein merkittävä.

Teoksen kolmas osa on ainakin minulle kaikkein mielenkiintoisin, sillä siinä esitellään vaihtoehtoisia toimintatapoja siinä tapauksessa, etteivät aikaisemmissa luvuissa esitetyt keinot riitä muuttamaan kehitystä aidosti kestävään suuntaan. Ihminen on joissakin tapauksissa ottanut oikeuden omiin käsiinsä kehitellessään esimerkiksi auringon säteilyn säätelemiseen kehitettyjä massiivisia varjoja avaruuteen lähetettäväksi, kattojen maalaamista valkoisiksi ja hiilidioksidin poistoon kehitettyjä erilaisia teknisiä menetelmiä raudan kylvämisestä hiilidioksidikeräimiin. Varsin kiehtova esimerkki onnistuneesta kestävästä elämäntavasta on Kuuba, aineellisesti suhteellisen köyhä valtio, jossa on kuitenkin runsaasti sosiaalista pääomaa sekä koko maan kattava ilmainen koulutus ja terveydenhuolto. Entä mitä kuuluu radikaaleille ympäristöliikkeille ja suoralle toiminnalle? Sekin selviää tästä teoksesta.

Vuoden 2013 Maailman tila- raportti ei petä tälläkään kertaa. Ympäristön tilasta kiinnostuneelle teos on kokoava paketti tällä kertaa kestävän kehityksen käsitteen näkökulmasta tarkasteltuna. Tämä yleisteos antaa kokonaiskuvan ymmärrettävästi myös sellaiselle lukijalle, joka ei muuten ole perehtynyt ympäristöasioihin.

Tekniset tiedot:
Worldwatch-instituutti: Maailman tila 2013. Onko liian myöhäistä?
Suomentajat: Eeva-Liisa Hallanaro ja Kati Pitkänen
ISBN: 978-952-495-300-9
Gaudeamus 2013
Nidottu, 287 s.
Kirjastoluokka: 50.1053

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...