keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kirja-arvio: Miro ja meri

Miro ja meri mainostaa olevansa ensimmäinen suomalaisvanhemman kirjoittama teos lapsensa autismista.  Siinä äiti Eeva Poranen kertoo esikoispoikansa Miron tarinan, jolla todetaan autistista käyttäytymistä noin kahden vuoden iästä lähtien. Merkit ovat selkeät: Mirolla on erittäin pitkäkestoisia kiinnostuksenkohteita ja hän viihtyy kaikkein parhaiten yksin. Silittelyä hän ei ole koskaan sietänyt, ja yksi hänen lempipuuhiaan on tuijottaminen järvelle tai merelle.

Miro ja meri kattaa Miron ja hänen lapsuusperheensä elämää aina varhaislapsuudesta noin kymmenenteen ikävuoteen saakka. Kirjan lukeminen edellyttää jonkinlaista taustatietämystä autismista, sillä sitä ei erikseen tässä kirjassa selitetä. Oireita ja tyypillisiä käyttäytymiskaavoja toki kuvataan Miron kautta, mutta varsin satunnaisessa järjestyksessä. Samalla rivien välistä ja paikoin selväsanaisestikin kuvastuu äidin huoli pojastaan erityisesti koulumaailmassa, joka ei aina ota autisteja huomioon riittämättömän tiedon ja pinttyneiden stereotypioiden vuoksi. Miron ajatusmaailmaan on usein hänet hyvin tuntevankin vaikea kurkottaa.

Teos on kirjoitettu tavallista isommalla kirjasinkoolla. Luvut ovat lyhyitä ja niiden välissä on tyhjiä sivuja, joten tämän kirjan lukee helposti alle tunnissa. Kirjassa on valitettavan paljon kielioppi- ja kirjoitusvirheitä. Aiheena teos on ainakin itselleni kiehtova, mutta kerronta olisi voinut olla loogisemmin etenevää. Kustantajatiedon puuttuessa tulee mieleen, että tämä on omakustanne. Ehkä asiansa osaava kustantaja olisi saanut tästä aiheesta enemmän irti - nyt voi tosin myös ajatella, että äidin ääni pääsee autenttisesti esiin muotoseikkojen kustannuksella.

Tekniset tiedot:
Poranen, Eeva: Miro ja meri
ISBN: 978-952-92-2324-4
Omakustanne (?) 2007
Sidottu, 169 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...