torstai 10. huhtikuuta 2014

Neulomistalkoot

Vanhimman lapsemme koululla järjestettävät kevätmyyjäiset innoittivat minut neulomaan myytäväksi kasan villasukkia: kolmet lapsille, yhdet naisille ja yhdet miehille. Nämä kuvanottohetkellä vielä päättelemättömät sukat ovat naisten sukkia lukuunottamatta kaikki perusmallia, joten ne valmistuivat suhteellisen nopeasti. Tämän jälkeen jäikin vielä reilu viikko aikaa tehdä löytöjä lankakorista. Tällä kertaa retrohenkinen pöllö sai raikkaan punaisen ulkoasun, kun taas norsun väritys on kovin luonnonmukainen. Toivottavasti mahdollisimman moni näistä saa uuden kodin myyjäisissä, vaikkakin sukkien osalta lähestyvä kesä voi toki hidastaa myyntiä. Kuvassa näkyvä pikku hiirulainen jää meille omien lasten iloksi.

Kenties tulen neuloneeksi näitä tai jotakin muuta jatkossa enemmänkin, sillä myyjäisiä varten on kuulemma kovin vaikea löytää ihmisiä, joilla olisi aikaa valmistaa käsitöitä myytäväksi.Tunnen lyöväni useamman kärpäsen yhdellä iskulla, kun voin samalla kokeilla jotakin uutta, kehittää taitojani ja tuottaa jotakin myytäväksi kelpaavaa. Kenties näitä voisi valmistaa myytäväksi myös tukemani ugandalaisen kansalaisjärjestön hyväksi heidän varainkeruussaan.

Mietin jonkin aikaa, onko islamin mukaista neuloa eläimiä. Keskusteltuani mieheni kanssa asiasta tulimme siihen lopputulokseen, että nämä eläimet on tarkoitettu lapsille leluiksi ja ne toimivat samalla opetusvälineinä. Siksi olen päätynyt neulomaan ne ja toivon, että ratkaisuni on ollut oikea. Mikäli saan kuitenkin jotakin kautta toisenlaista luotettavaa tietoa, olen valmis toimimaan sen mukaisesti.

4 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasta blogistasi ja kiinnsotavista kirja-arvosteluista. Kirjoitat todella hyvin ja pidän blogisi asiallisesta tyylistä. Haluaisin kysyä Sinulta, onko eläinten piirtäminen tai eläinvärityskuvan värittäminen islamin vastaista? Entä ihmisen piirtäminen tai värityskuvan värittäminen?

  VastaaPoista
 2. Rauhaa Heippa, kiitos paljon positiivisesta palautteestasi! Tunnen itseni joskus niin vakavahenkiseksi, että pelkään karkottavani sillä lukijat pois, mutta mukava lukea, että ainakin sinulle tyylini on sopiva. Muutakaan en juuri hallitse, joten näillä mennään :).

  Mitä tulee kysymyksiisi, niin oman ja Islam Question & Answer - fatwasivuston mukaan eläviä olentoja (eläimiä ja ihmisiä) esittävien kuvien piirtäminen on kielletty. (Useimpien oppineiden mukaan kasvien piirtäminen on kuitenkin sallittu, vaikka nekin ovat eläviä.) Kielto perustuu siihen, että Profeetta Muhammadin (saws) mukaan Jumala on ilmoittanut hänelle, että jokainen kuvien piirtäjä joutuu tuleen ja Tuomiopäivä kuvien tekijät ovat yksi ankarimmin rangaistuista ihmisryhmistä. Ihmisen ei tule matkia Jumalaa ja yrittää luoda elämää, sillä siihen ihminen ei pysty. Viittaamani fatwa löytyy täältä: http://islamqa.info/en/39806. Tuo jatkokysymys eläimiä ja/tai ihmisiä kuvien värittämisestä onkin sitten hankalampi juttu, sillä siihen en löytänyt suoraan vastausta. Valitettavasti tällä hetkellä en osaa vastata siihen.

  Muistutan vielä, etten ole itse mikään uskonoppinut ja joidenkin tahojen mukaan Islam Question & Answer- sivusto ei ole luotettava. Kuitenkin sen vastaukset ovat mielestäni perusteltuja ja pitkälti järkeenkäypiä. Parasta tietysti olisi tutkia vastauksia hakemiinsa kysymyksiin useammasta eri fatwa-sivustosta, mutta valitettavasti muutamat muut käyttämäni sivustot eivät ole kovin kattavia, joten vastaus voi jäädä löytymättä. Toivottavasti osasin vastat sinulle kuitenkin edes osittain.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta ja vaivannäöstäsi. Halusin kuulla nimenomaan Sinun vastauksesi, koska tämän blogin kautta olen saanut Sinusta ja islamin uskosta hyvän ja asiallisen vaikutelman. Arvelinkin, että et anna vastaukseksi mitään ehdotonta totuutta, vaan viittaat johonkin lähteeseen jne. Arvostan sitä, ja tämä vastaus auttoi minua suuresti asiassani. Kysyin siksi, kun olen itä-helsinkiläisessä päiväkodissa töissä, ja olen kuullut muslimi-lasten vanhemmilta tuhat ja yksi erilaista vastausta tähän. Sinun oli perustelluin ja järkeenkäyvin niistä kaikista... Vielä kerran kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kiva jos pystyin olemaan avuksi, Heippa! Luulenpa, että syynä moniin kuulemiisi eri mielipiteisiin ja näkemyksiin on se, että muslimit kuuluvat eri koulukuntiin (islamissa on neljä pääkoulukuntaa), joiden oppineiden näkemykset voivat poiketa joissakin asoissa toisistaan aika paljonkin. Osa koulukunnista on sallivampia kuin toiset; itse pyrin seuraamaan malik-koulukuntaa, jota olen kuullut pidettävän koulukunnista toiseksi tiukimpana. Toisaalta osa muslimeista ei välttämättä ole ottanut asioista itse selvää, vaan luottaa omaan mielipiteeseensä. Kolmantena syynä voi vielä olla se, että jotkut asiat voi olla yleisesti kielletty, mutta joissakin yhteyksissä sallittu. Esimerkiksi olen lukenut, että ihmisruumiin piirtäminen on sallittu esim. lääketieteellisessä opetuksessa tai muussa vastaavassa tarkoituksessa. Tärkeintä onkin tarkoitus eli miksi jonkin asian tekee. Jos tarkoituksena on jonkin asian rinnastaminen Jumalaan, niin silloin kyseinen asia on kielletty. Yleisesti ottaen myös lapsille sallitaan enemmän asioita kuin aikuisille, koska he ovat vielä oppimassa monia asioita eivätkä ole Jumalan silmissä teoistaan samanlaisessa vastuussa kuin aikuiset.

  Oppineet ovat antaneet fatwoja käytännössä kaikista elämän asioista, joten siinä mielessä oman koulukunnan oppineiden fatwoja seuraamalla pääsee aika pitkälle. Mielestäni on kuitenkin tärkeää myös sisäistää ajatus näiden neuvojen taustalla, sillä muuten muslimina elämisestä voi tulla sokeaa oppineiden seuraamista, mistä muslimeja on myös joskus kritisoitu. Oman järjen käyttäminen on sallittu :).

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...