sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Elämäni poikana

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen tarkastelee teoksessaan Elämäni poikana, millaista on elää poikana nyky-Suomessa.Teos on jaettu kymmeneen lukuun, jotka sisältävät löyhästi kunkin teeman alle kuuluvia aiheita. Ensinnäkin Sinkkosen mukaan nykyisin ainakin joissakin piireissä suosittu sukupuolineutraali kasvatus tulisi unohtaa. Tytöt ja pojat ovat keskenään erilaisia, mikä on selitettävissä niin biologisesti kuin psykologisestikin. Poikien parhaan mahdollisen tulevaisuuden takaamiseksi heidän erityislaatuisuutensa tulisi ottaa paremmin huomioon. Tämä ajatus toimii koko kirjan läpi kantavana ajatuksena.

Teos alkaa varsin mielenkiintoisesti, sillä se kertoo testosteronin vaikutuksesta poikien ja miehien kehittymiseen. Joissakin tapauksissa lapsi syntyy molemmilla sukupuolielimillä varustettuna, jolloin päätettäväksi jää hänen sukupuolensa. Mikäli sikiö on kehittynyt miessukupuolen omaisesti, testosteroni vaikuttaa lapsen myöhempään kehitykseen riippumatta siitä, onko hänellä ulkoisia pojalle kuuluvia sukupuolielimiä vai ei. Tytöstä ei saa poikaa eikä päinvastoin, vaikka vanhemmat joskus paradoksaalisesti näin toivoisivatkin.

Seuraavaksi teoksessa käsitellään vauvan ensimmäistä elinvuotta, kiintymyssuhteen syntymistä ja isän merkitystä elintaipaleen alkuvaiheissa. Ja ennen kuin vanhemmat sen tajuavatkaan, lapsi on jo kehittynyt leikki-ikään. Pojille ominaiset nahistelut ja tappelut saavat tässä teoksessa selityksensä; kiusaamisen ja leikkimielisen kisailun välillä on usein vain hiuksenhieno raja.

Tyttöjen selvemmin havaittavissa olevasta herkkyydestä huolimatta Sinkkonen toteaa poikien lopulta olevan tyttöjä herkempiä. Klassista oidipaalitilannetta käydään läpi tässäkin teoksessa. Samalla tullaan erityisesti poikiin liitettyihin ilmiöihin, kuten tietokonepelaamiseen ja niukkapuheisuuteen. Sinkkonen on pyytänyt joukkoa esimurros- ja murrosikäisiä koululaisia kirjoittamaan kokemuksistaan ja tuntemuksistaan poikana ja tyttönä olemisesta, jota käydään läpi myös tässä yhteydessä. Vielä lopuksi omat lukunsa ovat saaneet varsinkin nykyaikana paljon esillä olevat käytöshäiriöt, kuten narsismi, psykopatia ja ADHD, sillä ne tuntuvat olevan poikien keskuudessa yleisempiä kuin tyttöjen.

Teoksessa myönteistä on se, että tytöt ja pojat ovat itsekin päässseet ääneen kirjoittaessaan näkemyksiään omasta ja vastakkaisesta sukupuolesta. Teoksessa on jonkin verran lainauksia Sinkkosen aikaisemmin ilmestyneistä teoksista, mutta kaiken kaikkiaan toistoa on kohtuullisen vähän. Tämä teos jatkaa Sinkkoselle ominaisella ilmaisutyylillä poikien puolestapuhujana.

Tekniset tiedot:
Sinkkonen, Jari: Elämäni poikana
ISBN: 978-951-0-37847-2
WSOY 2011
Nidottu, 330 s.
Kirjastoluokka: 12.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...