lauantai 31. toukokuuta 2014

Kirja-arvio: Kaaoksesta kohti eheyttä. ADHD-lapsen tarina

Ruotsalainen psykoterapeutti ja psykologi Elisabeth Cleve kirjoittaa teoksessaan Kaaoksesta kohti eheyttä - ADHD-lapsen tarina ADHD-diagnoosin saaneesta Douglasista. Douglasin lapsuus on ollut kaikkea muuta kuin vakaa: hän on Ranskassa asuneen pohjoisafrikkalaista alkuperää olevan alkoholisoituneen prostituoidun poika, joka on elänyt ja selvinnyt yksin kadulla aivan nuoresta iästä lähtien aina siihen saakka, kunnes hänet otettiin lastenkotiin neljän vuoden ikäisenä. Sieltä Douglas sitten löytyi ruotsalaisen pariskunnan, Margaretan ja Gunnarin, päättäessä adopotoida hänet ja hakiessa hänet asumaan Ruotsiin.

Alun jälkeen yhteiselämä Douglasin kanssa on sanalla sanoen haasteellista Lastenkodissa hänellä on diagnosoitu aliravitsemus, matoja, huono kuulo, likinäköisyys ja joukko häiriökäyttäytymistä ilmaisevia oireita. Perhe-elämän käydessä hyvin vaikeaksi Margareta ja Gunnar päättävät hakea pojalleen hoitoa Erica-säätiöstä. Douglas aloittaa Cleven luona terapian, joka aloitetaan tämän ollessa seitsemänvuotias. Douglas käy terapiassa kesälomia lukuun ottamatta kahdesti viikossa seitsemän vuoden ajan. Käyntejä kertyy siten yli 360. Cleve kertoo teoksessaan näistä istunnoista kattavien muistiinpanojensa turvin poimien esimerkinomaisesti joitakin terapiakäynneistä.

Terapian alkaessa Douglasiin on vaikea saada yhteyttä. Hän ei ole tottunut säännölliseen elämäänja rutiineihin ja on kaiken kaikkiaan jäänyt ennen adoptoimistaan paitsi kasvatuksesta myös fyysisestä ja psyykkisestä huolenpidosta. Varsinaista näkyvää edistystä Cleve ja lukija alkaa havaita kolmannen terapiavuoden jälkeen, ja sitten edistyminen onkin hyvin nousujohteista. Lukijan on mielenkiintoista seurata vauhdikasta vuorovaikutusta murrosikää lähestyvän pojan ja hänen terapeuttinsa välillä; Douglasin ajatusmaailma poikkeaa niin monessa kohti normaalina pidetystä, että perusasiatkin tarvitsevat toistuvaa harjoitusta sujuakseen luontevasti. Toisaalta opittujen taitojen palkitsevuus on myös huomattavaa niin Douglasin kuin hänen läheistensä kannalta: Douglas alkaa pärjätä koulussa, saada vähitellen kavereita ja suunnitella aikuiselämää. Muutos on merkittävä alkutilanteeseen verrattuna.

Cleven kirjoitustyyli on hänen muiden teostensa tapaan jokseenkin toteava ja tunteilua välttelevä. Samalla se kuitenkin antaa lukijalle mahdollisuuden elää vahvasti Douglasin kehityksen mukana. Normaalin lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden eläneelle lukijalle ADHD-oireiden kanssa kamppailevan lapsen ja nuoren ajatusten voi olla mieltä avartava kokemus. Uskon tästä teoksesta olevan myös apua ja vertaistukea ADHD-diagnoosin saaneen läheisille. Tätä sujuvasti kirjoitettua teosta sopii suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Tekniset tiedot:
Cleve, Elisabeth: Kaaoksesta kohti eheyttä. ADHD-lapsen tarina
Suomentaja: Outi Menna
ISBN: 951-0-27785-1
WSOY 2003
Nidottu, 317 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...